Hírek

2007.10.15. 02:29

Őszi üzemmódban a Balaton

Keszthely - Őszi üzemmódra állt át a Balaton-part: az idegenforgalom már legfeljebb az október végi hosszú hétvégén kecsegtet némi eredménnyel. Bezártak a strandok, kiürültek a nyaralók is.A strandokon mára jövő nyárra készülnek az üzemben tartók

Kassai Zsigmond

A nyaralók, pincék biztonságára érdemes gondot fordítani ilyenkor.

A szezonon kívül ugyanis megszaporodnak a betörések.

A keszthelyi rendőrkapitányság körzetében mintegy 4000 veszélyeztetett nyaralót és pincét tartanak számon, tudtuk meg dr. Bertalan János kapitányságvezetőtől.

- A bűnmegelőzési programunk keretében segítséget nyújtunk az ingatlantulajdonosoknak, hogy biztonságban tudhassák értékeiket. Amellett, hogy gyakorlati tanácsokat adunk, 12 éve működtetjük vagyonvédelmi központunkat, amelyre az elektronikus védelmi rendszer kiépítése után rácsatlakozhatnak az állampolgárok. A rendszert 24 órában figyeljük, a polgárőr egyesületekkel rádiókapcsolatban vagyunk, így szükség esetén ők is támogathatják a munkánkat - mondta Bertalan János.

A keszthelyi rendőrkapitány szerint a hatékony megelőző munkának köszönhetően 2007-ben csökkent ugyan a betöréses lopások száma, ám többéves tendencia, hogy ősszel gyakrabban fordulnak elő ilyen cselekmények.

A betörők legtöbbször műszaki cikkeket, mozdítható értékeket tulajdonítanak el, de nagyjából egy éve megfigyelhető az is, hogy fémkerítések, alumínium ereszcsatornák és más fém alkatrészek is eltűnnek az ingatlanokról. Bertalan János azt mondja, a rendőrség a hasonló eseteket 30-35 százalékban tudja felderíteni.

A télen zárva tartó szállodák nagy részének kevésbé kell számolnia hasonló kockázatokkal. A keszthelyi Helikon Hotel november végén zár, Gerencsérné Szabó Zsuzsanna igazgatónő azt mondja, az épületet egy percre sem hagyják őrizetlenül.

- A téli leállás lehetőséget ad olyan javításokra, amelyeket a vendégforgalom mellett aligha lehetne elvégezni. A szálló alatti csatornahálózat is korszerűsítésre szorul - így az igazgatónő. A szálloda a karácsonyi ünnepek idején időszakosan nyitva lesz ugyan, de azután csak márciusban nyit ki újra.

A keszthelyi strandokon is a javítások és átalakítások ideje az ősz. Végh Szilárd, a Városüzemeltetető kft. (VÜZ) ügyvezetője azt mondta, a városi strandon már a jövő nyárra készülnek. A kavicsos sétányok jövőre megszűnnek a strandon, ezért jelenleg a zöldterületek bővítésén fáradoznak. Ha a Balaton befagy, akkor a korábbi évekhez hasonlóan idén is a városi strand területén alakítják ki a tavi jégpályát.

- Sajnos az őrzés költségei olyan magasak, hogy azt a szezonon kívül nem tudjuk megoldani a strandokon - mondta Végh Szilárd, hozzátéve: ha valaki rongálás jeleit tapasztalja, mindenképpen tegyen bejelentést.

- Hévízen az élet ősszel is megy tovább, az idegenforgalmi csúcsszezon itt inkább tavaszra és őszre tehető - fogalmazott Könnyid László, a Hévízi Turisztikai Egyesület elnöke. - Szeptemberben és októberben a tavalyihoz képest itt-ott javuló képet is mutat a szállodai foglaltság. A városmarketing középpontjába ilyekor a kerékpáros és borturizmust állítjuk.

Könnyid László szerint az október 23-i hosszú hétvégére már most nagy az érdeklődés a szállodákban, és az azt követő őszi tanítási szünet is nagy vendégforgalommal kecsegtet.

- A gyenge tél is kedvez azoknak, akik a termálvizes kínálatra építenek. Amikor a környező országokban nincs síelésre alkalmas hó, az a belföldi gyógyturizmusnak kedvez elsősorban, hiszen ilyekor inkább a wellness-hétvégéket keresik a kikapcsolódni vágyó vendégek - vélekedett Könnyid László.

Ezek is érdekelhetik