Hírek

2007.05.03. 02:28

A borkínálás művészetét tanulták a résztvevők

Lenti (gyf) - Tegnap délelőtt került sort a Muránia Idegenforgalmi Övezet pályázat keretében megtartott sommelier, azaz borkínáló képzésének zárórendezvényére, vagyis az eredményes vizsgát tett 14 fő oklevelének átadására.

Gyuricza Ferenc

Az eseményt követően Nógrádi László polgármester sajtótájékoztatón ismertette a tanfolyam célját. Elmondta, hogy a 120 órás sommelier-képzés szorosan illeszkedik ahhoz a szándékhoz, mely szerint Lenti és térsége idegenforgalmi-turisztikai kínálatát az eddiginél sokkal magasabb színvonalra szeretnék emelni. A hagyományos turisztikai termékeket ezért négy újabb elemmel, a bakancsos-, a kerékpáros- és a borturizmussal, valamint a wellnesszel kívánják bővíteni. A polgármester úgy véli, hogy a híres zalai ételek mellett a helyben termelt borok is megállják a helyüket, ám ahhoz, hogy az ide érkező vendégeket megfelelően ki tudják szolgálni, a pohárnok vagy borkínáló szakma mesterfogásait is el kell sajátítani. Lentiben az ország ismert bortermő helyeit megelőzve szervezték meg a sommelier-tanfolyamot. A képzés vezetője, dr. Kocsis László egyetemi docens, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanszékvezetője mindezt azzal egészítette ki, hogy a képzés résztvevői nem csak a szőlőtermesztés és a borkészítés technológiájával ismerkedett meg, de az ételek és italok párosításának szabályait is elsajátította.

Ezek is érdekelhetik