Hévíz

2015.01.28. 12:03

A névadóra és az alapítóra emlékeztek Hévízen

Hévíz – Csokonai Vitéz Mihály hévízi mellszobrát és Major-Zala Lajos sírhelyét koszorúzták meg a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság elnökségi tagjai.

Keszey Ágnes

Harminckét éves korában, 1805. január 28-án halt meg Csokonai Vitéz Mihály. A magyar irodalom egyik legjelentősebb költője nevét viseli az az Irodalmi és Művészeti Társaság, mely már több mint két évtizede működik, rendezvényeiknek a gyógyfürdőkórház ad otthont.

Az irodalom, a művészet, a kultúra iránt elkötelezett szervezet – melynek tagjai között neves írók, költők, művészek, kutatók is vannak- minden év őszén megrendezi Tanulmányi napjait, melyek érdekessége, hogy mindig egy témát dolgoznak fel az előadások során, széleskörű és színes megközelítésben. Költőversenyt is hirdetnek évről – évre a Lilla- díjért: a résztvevők mindig a rendezvény délelőttjén tudják meg, milyen szavak, kifejezések felhasználásával kell estére verset írniuk.

Fotó: Keszey Ágnes

A névadó, 210 éve elhunyt költő – a hévízi Szoborparkban lévő – mellszobrát koszorúzták meg a szervezet elnökségi tagjai halálának évfordulóján.

A társaság alapítójára is emlékezett szerdán: idén lett volna 85 éves Major-Zala Lajos, akinek a Szentlélek templomban lévő urnájánál helyeztek el koszorút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!