Hétvége

2015.02.20. 14:30

Gyufából épült világ

Kreativitás, kitartás, idő - és több ezer gyufaszál. A zalavári fiatalember, Kurucz Dávid híres épületek makettjeit készíti el gyufából. A méretarányos látványosságok festést és díszkivilágítást is kaptak, rejtett vezetékekkel.

Keszey Ágnes

Jó néhány évvel ezelőtt Dávid – mint több ezer másodikos gyerek – egy általános iskolai technikaórán papírból házikót készített. Itt érzett rá először az alkotás örömére, majd makettezni kezdett. Az első mű egy farm volt. A hatalmas építményen gazdasági épületeket formált meg, legelőn bóklászó tehenek, gémeskút, traktor, több dolgozó ember is helyet kapott egy mozgalmas háztáji, mezőgazdasági jelenetet ábrázoló életképet készített.

- Tíz éves voltam akkor, egy év alatt fejeztem be. Az épületek tetejét cirokseprű darabokból, a falakat fűzfavesszőből alakítottam ki, gyufaszálakból készült az épületek nagy része. Később elkészítettem a saját otthonunk, valamint nagynéném házának kicsinyített mását is – idézte fel a kezdeteket Kurucz Dávid.

Az ifjú makettező a lakóhelyén Zalaváron található Kányavári – híd makettjét is elkészítette, A fiatalember legutóbbi alkotása - több helybeli fiatallal együtt - a zalavári templomban karácsonyra elkészült hatvan négyzetméteres betlehem megépítése volt. Néhány napja pedig – kérésre – egy vasúti terepasztal helyreállítását fejezte be. A keszthelyi Közgazdasági Szakközépiskolába járó Kurucz Dávid most a közelgő érettségire koncentrál, a tanulás tölti ki minden idejét, de elárulta: vannak még tervei, mi mindent épít majd még fel gyufaszálakból 
Fotó: Keszey Ágnes

Ezután híres épületek mását kezdte el megépíteni. Dávid édesanyja nevetve mesélte, sokszor furcsán néztek rá a helyi boltban, miért vesz mindig rengeteg gyufát, de mára már megszokták, hogy nagy tételben viszi haza a Kurucz család. Az első nagy feladat, hogy Dávid fogóval, minden egyes szálról eltávolítja a foszforos véget. A híres épületeknek a pontos méretarányos mását készíti, mindegyiket festi és kialakítja a megvilágítását is. A legtöbb épület több áramkört: változtatható színű ledfényt is kapott.

– A családban sokan mondták, hogy jártak már a berlini tévétoronynál, ezért gondoltam arra, hogy megépítem, 1:270-es arányban, így a magassága 133 centiméter. Két hónapon keresztül 200 órát dolgoztam rajta. Összesen 4482 db gyufaszálat használtam fel a megépítéséhez. A gömb elkészítése volt a legnehezebb: egyesével kellett meghajlítani az összes gyufát. A talapzat kettőezer darab, egyenként lerakott gyufából áll – mesélte Dávid.

A párizsi Eiffel-torony a makettezők egyik kedvenc épülete, természetesen ez is elkészült.

– Ebben nagy kihívást láttam. Az építés 400 órát vett igénybe napi 8-10 órán keresztül. Összesen 8500 gyufaszál található benne. A legaprólékosabb részek az alsó szinten voltak, amihez rengeteg türelem kellett. A megvilágosításhoz 35 méter vezeték került bele, aminek az elhelyezése nehéz volt úgy, hogy ne látszódjon. A festés bizonyult a legnehezebb és legélvezetesebb munkának, egy egész napot vett igénybe. – mondta az alkotó.

A London Eye elkészítése két hónapig tartott, 250 óra alatt készült el.

– Nem hallottam arról, hogy valaki megépítette volna az óriás kerék makettjét, ezért elsőként akartam valami nagyon különlegeset alkotni. 3840 db gyufaszálat használtam fel.. Először a kereket csináltam meg, aminek nem tudtam hogyan is álljak neki. Végül kis darabokból kellett megépítenem. Két hét alatt végeztem vele. Utána a 32 kabint raktam össze, ez volt a legaprólékosabb, majd a tartóoszlopok és többi rész készült el - emlékezett a makettező.

Elkészült a pisai ferde torony is: másfél hónap alatt, 140 munkaórával.

– 4530 db gyufaszálat használtam fel. A legnehezebb a boltívek kialakítása volt: 132 oszlop került elhelyezésre a boltívekkel együtt. A dőlés megvalósítása sok kreativitást igényelt. Végül egy olyan alapot csináltam, amibe bele kellett süllyeszteni a tornyot. Így sikerült egy négy centiméteres kidőlést csinálnom a toronynak. A festés okozta a legnagyobb élvezetet a munka során – idézte fel egyik legújabb művének megalkotását Dávid.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!