Hétvége

2015.12.18. 18:10

Vendégkommentár: Az ünnep lángjától a pusztító tűzvészig

Az ünnepek közeledtével a katasztrófavédelem lakosságtájékoztatásaitól hangosak a híradások, melyekben felhívják az emberek figyelmét az ünnepekben rejlő veszélyekre.

Lehet, sokan közhelynek is tekintik a tűzoltók gondosságát és elméletben mindenki tisztában van a  megszokott mondatokkal, már-már fejből fújják: „Oltsuk el a gyertyákat, ha elmegyünk otthonról, húzzuk ki az égőket, mert zárlat esetén könnyen leéghet a karácsonyfa és az egész házunk..."

Azonban a napi gyakorlat nem az elméleti tudás magas szintű alkalmazását bizonyítja országszerte. Évről évre nő a lakástüzek száma ebben az időszakban, és ezek hátterében számos esetben a nem megfelelően használt ünnepi díszek által okozott tűzesetek szerepelnek. Tökéletes ráhangolódás a karácsonyi készülődésre a hetenként újabb meggyújtott gyertyával színesített koszorú, de elengedhetetlen kihangsúlyozni a szépsége mellett a veszélyét is ennek a dekorációnak. Készítése közben nem éghető alátéteket alkalmazzunk a gyertyák rögzítésére és ne helyezzük könnyen meggyulladó, kiválóan éghető textíliák, függönyök közvetlen közelébe, mert másodpercek alatt katasztrófahelyzet lehet az ünnepi hangulatból. Sokan nem is gondolják, hogy milyen könnyen terjed a mindent felemésztő tűz mindennapi lakókörnyezetünkben. Lehet csak egy pár percre hagytuk magára a lángot, eldől a gyertya, egy szellő a láng irányába fújja a függönyt és már meg is van a baj. Három perc alatt olyan mértékben tudnak továbbterjedni a lángok a szobában, amelyeket már otthoni praktikákkal nem tudunk megfékezni és hívhatjuk a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit a tűzeset felszámolásához.

A dekorálásra használt égősorokról sokan nem is gondolnák, hogy milyen veszélyeket hordoznak. Valóban szép esténként a kivilágított ablakokban, ingatlanokban gyönyörködni, de az elektromos zárlat esetén – főleg ha nem tartózkodunk otthon – ez is komoly veszélyforrás lehet. A karácsonyfa dekorálására használt fényfüzérek meghibásodásuk esetén komoly gyújtóforrások lehetnek a szoba többi berendezési tárgya számára is. Fontos, hogy csak magyar leírással rendelkező, megfelelő érintésvédelmi tanúsítvánnyal rendelkező izzósort használjunk. Duplán pénztárcakímélő megoldásként pedig fújjuk el a gyertyákat és húzzuk ki a fényforrásokat, ha aludni megyünk vagy elmegyünk otthonról.

Zala megye lakossága az elmúlt évek tapasztalata alapján megfogadja a jó tanácsokat, ugyanis a megye tűzoltóinak több, mint három esztendeje nem kellett a karácsonyi díszekkel kapcsolatos tűzeseteknél beavatkozniuk.

Kis odafigyeléssel és elméleti ismereteink gyakorlatba való átültetésével elérhető, hogy a meghitt ünnepi pillanatok nyugodtan, családi körben, szeretetben teljenek, és ne úgy, mint a mozifilmek vásznain, ahol a szereplők a hős tűzoltók karjaiban töltik a Szentestét...

Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófa- védelmi szóvivő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!