Hétvége

2015.03.26. 08:31

Staféta Ruzsics Milánnal

Buza Bea Ruzsics Milánnak adta tovább a stafétát, kérdése: sikerült-e a göcseji ízeket megkedveltetni a máshonnan érkező turistákkal?

Magyar Hajnalka

– Sok munkánkba telt, de mára igazán házias és helyi konyhával szolgálhatunk – válaszolja a novai Csicsergő Szabadidőközpont vezetője. – A Göcsejre jellemző hagyományos ízvilágot sikerült bevezetnünk mind a nálunk táborozó gyerekek, mind a felnőtt vendégeink menüjébe. Olyannyira, hogy már a régmúltból ismert hajdina vagy köles is népszerű köret. Mindkettő gluténmentes szénhidrát, tehát a modern táplálkozástudományi elveknek is megfelel. Olyan recepteket is felelevenítettünk, amelyeket még Gönczi és Plánder Ferenc néprajzi gyűjtéséből ismerhetünk. A göcseji konyhában főszerep jut az erdei gombának, a töknek, a füstölt hozzávalóknak, a savanyított káposztának, répának, amelyek a régi paraszti kultúra jellegzetességei, ám mára új reneszánszukat élik. A legnépszerűbb fogásunk talán a csertamenti kanászleves, ami  szalonnás, húsgombócos zöldségleves, de a házilag nyújtott tökös-mákos rétes is biztos siker.

A stafétát  Tüske Adriánnak  adta át, kérdése, milyen attrakciót nyújthat egy határmenti kisváros és térsége az ide érkező turistáknak?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!