Hétvége

2013.06.20. 10:53

Staféta - Marx Máriával

Miszori József legutóbb Marx Mária etnográfusnak adta tovább a stafétát, azt tudakolva, milyen szerepet tud vállalni a Göcseji Falumúzeum a régi paraszti ételek népszerűsítésében.

Magyar Hajnalka

- Nagy örömünkre egyre több lehetőségünk nyílik erre, hiszen a Falumúzeum kínálata a népi gasztronómia nélkül aligha lehetne teljes - kezdi a Göcseji Múzeum szakembere. - A nagyrendezvényeinkről eddig sem hiányoztak a gasztronómiai programok, most pedig külön pályázati képzést indítottunk népi ételkészítés témában, középiskolás fiatalok részvételével.

A gyerekek épp Miszori Józseftől tanulhatják meg a göcseji ételek fortélyait, receptjeit, s jövőre újabb turnus indul. Az ideihez hasonlóan akkor is nappali tábor jelleggel szervezik majd a képzést. A gyerekek autentikus környezetben, a zalalövői ház és a nagykutasi torkospajta közötti szabad térben felállított sparhelteken főznek, s a kurzus alatt végigmennek az egész ételsoron, a levesektől, a sülteken át a tésztákig.



A népi gasztronómia felkarolására újabb garancia, hogy a múzeum szakemberei szinte egytől egyig kedvvel és hozzáértéssel forgatják a fakanalat. Marx Mária sem kivétel. - Természetesen otthon is gyakorta szerepelnek az étlapon paraszti fogások, én például nagy rajongója vagyok a tüdőnek. Nálunk még szív sem kell a szalontüdőhöz, legfeljebb a szakácsé... - mondja derűsen.

- Rendszeresen eszünk dödöllét, lencsés, hajdinás étkeket, utóbbi is nagy kedvencem levesnek és szalonnás zöldséges ragu formájában ugyancsak. Ma már a hajdina beszerzése sem gond, a szakember egy tippel is szolgál a hajdina híveknek, Szlovéniában nagy kiszerelésben, olcsón kapható. Marx Mária a stafétát Drávecz Szabolcsnak, a zalaegerszegi Art mozi vezetőjének adta tovább, a vetítőhely hosszú távú tervei felől érdeklődve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!