Hétvége

2013.03.02. 09:25

A tavasz nagy pillanatai

Úgy tűnik, most már végleg vége a télnek, amire abból is következtethetünk, hogy akcióba lendülnek a természetvédők.

Varga Andor

A héten például Zalában is újra aktivizálta magát a gólyafészkeket karban tartó csapat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, és az áramszolgáltató munkatársai tizenhat településen, helyenként pedig több fészeknél is akcióba lépnek: fészektartó kereteket raknak fel, hogy a sokszor több száz kilós gólyaotthonok ne tehessenek kárt a vezetékekben, illetve hogy majd a repülni tanuló fiókákat kisebb eséllyel rázhassa meg az áram.

De a természetvédők rendszerben gondolkodó emberek, törődnek a táplálkozási lánc más szemeivel is. A Zalacsányi-tónál, a megyeszékhely északi elkerülő útján, aztán nem messze innen, az alsóerdei Aranyoslapi-forrásnál is békamentés kezdődik: az erdei telelőhelyről a vízhez szaporodni induló (ugye, tavasz van...) varangyokat segítik át a számukra életveszélyes közutakon. Egyáltalán nem azért csinálják, hogy a kelepelő madaraknak legyen mit enni, de nyilván a gólyák is nagyon helyeselnék az erőfeszítéseket, ha tudnának róluk.

A tavasz egy újabb pillanata lesz, amikor a fecskék is visszatérnek Afrikából, nekik is nehéz éveik voltak a közelmúltban, velük is lesz tennivalója a zöldeknek. És bár a biológiai sokféleség nagy érték szerintem is, azért remélem, arra nem vetemedik senki, hogy a szúnyogokat is szaporítani próbálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!