Hétvége

2012.04.21. 09:23

Négyszirmú virág közepén gyógyít a hónap orvosa

Most tért haza Norvégiából, ahova szerencsére nem a külföldi munkavállalás, hanem a fotózás vonzotta. Dr. Varga László, Zalacsány háziorvosa nem hagyná el kedves faluját. Főleg most, hogy betegei megtisztelték avval, hogy a hónap orvosának választották lapunk akciója keretében.

Magyar Hajnalka

Kezdésként friss élményeiről kérdezzük.

- Az északi sarkkörön is túl jártunk, egy kis szigeten, ahol pár faház áll csak. Egyszerű, puritán vidék, de varázsa van ott a tájnak - gondol vissza az elmúlt napokra. Mint kiderül, egy tőkehal pecatúrára igyekvő zalai csapathoz csatlakozva utazott a messzi tájra. - Egészen mások ott a fényviszonyok, szebb a csillogás de az árnyék is, másfajta világ ölel körül. Az ég olyan kék, hogy azt látni kell, a levegő kristálytiszta. Egyik társunk, aki Egerszegen alig lát az allergiás panaszoktól, ott el sem tüsszentette magát. Sikerült lefotóznom a horgászat pillanatait, a vízen tükröződő árbocok csillogását, a napszakok változásait, a közeli fjord vadságát...

Kiderül, gyerekkora óta fényképez, pécsi orvostanhallgató korában az egyetem fotósa volt. Belekóstolt a hegymászásba, bakancsos túristaként végigjárta a kék túrát, kedvvel és hozzáértéssel kertészkedik, s a gyógynövényekből is kiképezte magát, hogy tanácsot adhasson a betegeinek. Az élet minden területén az egyensúlyt, a mértéktartást helyezi előtérbe, a békés, lekerekített megoldásokat keresi. Nevetni viszont nagyon tud...

Tapolcán született, Sümegen nevelkedett, tizenévesen került Keszthelyre, szülei ma is ott élnek. Pályaválasztásában alapvető természettudományos érdeklődése mellett bizonyára közrejátszott az is, hogy erdőmérnök édesapjától gyakorta hallotta: nincs szebb dolog, mint az emberek fájdalmán enyhíteni.


- A mondás nálunk szállóigévé vált, s ha a munkám miatt alaposan elkések egy-egy családi programról, mondom is mindig: tudod apa, azért jöttem csak most, mert nincs szebb dolog, mint az emberek fájdalmán enyhíteni... - kapunk ízelítőt a família ízes humorából, de nem kétséges, hogy komolyan veszi a mondat valódi tartalmát.

Egyetem után hat évig kórházban dolgozott Pécsett, újszülött- és gyerekgyógyászatból szakvizsgázott. De nem bírta, hogy álló nap nem látja az eget, s az intézet hierarchikus labirintusai sem vonzották. Önálló munkát akart, ahol azért vállal felelősséget, amit valójában tesz, elvégez. Zalaapátiba ment háziorvosnak, majd 88-ban Zalacsányba hívták. Letette a háziorvosi szakvizsgát is, s a gyerekgyógyászattal kiegészülve vegyes profilú rendelőt indított.

A közel ezer lelket számláló falu sem nem betegebb, sem nem egészségesebb, mint a zalai átlag. Kicsit talán több az idős, magányos ember, akiknek az ellátása speciális feladatot jelent. A körzethez tartozik még Tilaj, Almásháza, Tilajújhegy, Ligetfalva, Örvényeshegy, gyerekeket pedig néha távolabbról is hoznak. A szerdai nap mindig körúttal telik, ekkor rendelnek menetrend szerint a kis falvakban.

A rendelő amúgy úgy fest, mint egy négyszirmú virág.A közepe Varga doktorék birodalma, amihez szervesen illeszkedik a gyerekek, valamint a felnőttek külön váróterme, a védőnő szobája és a fertőző betegek művészbejárója . Ajtók nyílnak min-den irányból, ők pedig ott sürögnek-forognak a magban, s fogadják a panasszal érkezőket.

- Egyszerre van rendelés mindenkinek, általában két gyermek után szólítunk egy felnőttet, ne kelljen annyit várni a kicsikkel. Mindenkiben azt próbáljuk tudatosítani, hogy az egészség közös ügyünk, az orvos egyedül nem sokra megy. Ha valaki az életmódjával önmaga ellen dolgozik, csodát tenni mi sem tudunk. A magyarok egészségi állapotára jellemző, hogy a statisztikák szerint, ha egy 53 éves férfit vagy egy 57 éves nőt nem kezelünk valamivel, akkor nem vizsgáltuk meg elég alaposan...

Amikor az ő korát firtatjuk, nevetve feleli:

- Az én bajomat már megtaláltuk, hoztam a statisztikát...

Ha kezébe adnák az irányítást, a valós gyógyításhoz arányosítaná a finanszírozást, s fékezné a változások ütemét.

- Sokszor arra sincs mód, hogy lemérjük egy változás eredményét, mert máris itt az újabb... Viszont azok a változások, amelyek könnyítenék a dolgunkat, valahogy mindig késlekednek. Miért nem lép életbe például az elektronikus recept? Miért kell mindig teljes adminisztrációval kórházba utalnunk a beteget, amikor az intézmény rendszerében már ott van minden adata?

Az érdekérvényesítést a kamarában koncentrálná, a magányos Nemecsekek nem érhetnek célt. Azért sem, mert...

- Mi nem tehetjük meg, hogy ha hozzák a fulladós, lázas gyereket, akkor továbbküldjük az ügyeletre. Ez nem alternatíva. Az orvosnak nyitva kell tartania a rendelőt, s latba vetni minden eszközt és tudást, hogy segítsen a hozzá fordulón...

Felesége matematikus és közgazdász, a keszthelyi agráregyetemen dolgozik, harmincéves ikerlányaik - Dóra és Zsófi - már három unokával örvendeztették meg őket.

A cím elnyerése meglepte, nem gondolta, hogy a vidék is labdába rúghat. Nagy elismerésnek, visszaigazolásnak érzi.

- Életemben két kitüntetést kaptam, az egyik a kiváló úttörő, s most ez a második. Többet nem is akarok... - tölti meg újra ízes hahota a rendelőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!