Hétvége

2012.04.14. 10:10

Nagykanizsán él a világ legkisebb lemezlovasa

A nagykanizsai Polics Rolandnak lemezlovasként megvalósulhatott élete álma: kitűnhet a tömegből! A 21 éves, 132 centiméteres férfit törpe növése miatt gyermekkorában sokat bántották, ám mostanában inkább csak rajongói vannak, akik szeretik, ha dj. Little Roll keveri a lemezeket.

Benedek Bálint

Azt mondja, nehezen dolgozta fel, hogy ezzel a betegséggel együtt kell élnie, főleg az általános iskolás évek teltek gyötrelmesen.

- Számtalanszor éreztették velem a másságomat, kinevettek és rendszeresen megbámultak - mesélte.

A szülők igyekeztek erőt adni a fiuknak, a lelki támogatásuk sokat segített Rolandnak, aki így viszonylag hamar túljutott a megpróbáltatásokon. A szakközépiskolába kerülve az osztálytársak elfogadták a törpe növésű fiút, ráadásul barátokat is gyűjtött maga köré.

- Persze ettől függetlenül a folyóson ugyanúgy megálltak és összesúgtak a diákok, de akkorra megtanultam kezelni a helyzetet, így nem érdekelt - mosolyodott el a számítógépszerelő és -karbantartó szakmával rendelkező 21 éves fiatal. - Félreértés ne essék, mind a mai napig maximálisan megértem a tinédzserek viselkedését, hiszen a 132 centiméteres magasságom miatt egyáltalán nem vagyok átlagos fickó.

Roland középiskolásként imádott zenét hallgatni, ezt a mániáját valószínűleg édesapjától örökölhette, aki nyaranta a Balaton-parti diszkókban pörgette a bakelitlemezeket.

- Apa a könnyűzenei kazettákat is gyűjtötte, s otthon a nagy magnóból mindig valamilyen sláger bömbölt - folytatta Polics Roland. - Az iskolatáskámban mindig vittem néhány kedvencet, a magyarok közül a Kozmix, a külföldiből pedig a Scooter albumait hallgattam a walkmanon. Álltam a buszmegállóban és az ütemre egyszerre jártak a kezeim és a lábaim. Olyankor azt éreztem, a zenében valóban kiteljesedhetek, hisz a dallamok szárnyán képzeletben messzire szállhattam.

A folyóson walkmannal a fülében "száguldozó" apró emberkére ekkor figyelt fel az iskolai bulik állandó lemezlovasa, az évfolyamtárs, Fábián Martin. A srácok hamar megtalálták a közös hangot, hiszen mindketten rajongtak a divatos elektronikus, valamint a modern popzenéért.

- Az egyik internetes közösségi oldalon tovább folytattuk a beszélgetést, számos érdekes mixelt muzsikát mutatott, jólesett Martin segítsége - így Polics Roland. - Neki volt otthon keverőpultja, amiről én csak álmodoztam. Kérés nélkül, önszántából kezdett el tanítani, részletesen megmutatta az eszköz kezelését, sőt azt is, hogy milyen módon működik a zenei stílusok keverése.

Ennek már három éve, ugyanis a törpe növésű fiatal nem mert a keverőpult mögé állni, nagyon félt, hogy kinevetik. Aztán első debütálásán egy kanizsai házibuliban folyamatos taps kísérte a fellépését. Biztatták, ami megnyugvással és boldogsággal töltötte el: elfogadták.

- Odajöttek a fiatalok, lekezeltek velem, őszintén szólva csodálkoztam is a normális közeledésen - mesélt tovább. - Egyik pillanatról a másikra kiemelkedtem a tömegből. Pedig ugyanakkora voltam, mint addig, azzal a különbséggel, hogy egy dobogóról vagy épp sörösrekeszen állva "nyomtam" a muzsikát.

Művésznevén dj. Little Roll a jó barát és programmenedzser Martin szerint világszenzáció, legalábbis az interneten szörfölve nem talált hozzá hasonlóan törpe növésű lemezlovast. A hozzá hasonló emberek általában cirkuszban dolgoznak, ám lemezjátszó mögé eddig egyikük sem vágyott.

- A hazai diszkósok többségét még nem győztem meg, de legalább azt csinálom, amit szeretek és ebben a szüleim is maximálisan támogatnak - mondta Little Roll. - A legfontosabb, hogy folyamatosan vannak felkérések, az egyórás műsoromban olyan külföldi disc jockey-k dalait keverem élőben, mint Paul Kalkbrenner, Benny Benassi, David Guetta vagy éppen Tiesto.

A kisember showműsora a zenéléssel nem fejeződik be, Little Roll közönségtalálkozót is tart, melyen fényképezkedik és autogrammot oszt a rajongóknak. A lányok körében népszerű, akik nem szégyellősek, hiszen legutóbb forrócsokizni is hívták, ám az ifjú visszautasította a felkérést. Roli immár két éve boldog párkapcsolatban él, 20 éves normál növésű barátnőjét egy internetes társkereső oldalon keresztül ismerte meg.

A kanizsai fiatal élete most már szinte teljes, egyedül a munka hiányzik neki. Bár azzal tisztában van, hogy a mai világban másoknak sem könnyű találni, egy törpe növésű pedig eleve hátrányból indul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!