Hétvége

2012.04.28. 08:08

A lajtorja leereszkedik, amikor Jákob nem várja

A hitéleten kívül egymás támogatását, a különböző válságok miatt morális bizonytalanságot átélők segítését, a közösség építését tűzi célul a közeljövőben a zalaegerszegi evangélikus gyülekezet, melynek világi vezetése nemrég újult meg.

Arany Horváth Zsuzsa

Hatévente választják újra a helyi evangélikus gyülekezetek világi vezetését, a presbitériumokat. Zalaegerszegen erre a múlt hónapban került sor. A világi felügyelő dr. Kostyál László muzeológus művészettörténész lett, helyettese Kiss Bódog Zoltán. A számvevőszék vezetője Polgár László, pénztáros Farkas Anita. A mintegy 25 tagú presbitérium fele nyugdíjas korú, nem túl öregek , fogalmaznak beszélgetőtársaim, Szabó Vilmos tisztelendő és dr. Kostyál László. Találkozásunk apropója épp az, hogy összefoglaljuk, mi mindenre készülnek a közösségben annak érdekében, hogy szorosabbra fonják a köteléket a mintegy 900 főt számláló megyeszékhelyi evangélikus gyülekezetben.

- Az elmúlt évtizedben a templom és a parókia felújítása adott feladatokat, mostanra mindkettő megszépült, használható, itt a parókián közösségi terem is rendelkezésre áll - vázolja a közelmúltat Kostyál László. Ez a munka adott bőven tennivalót a 2001-ben feleségével, a szintén lelkész Zsuzsannával együtt Zalába érkező Szabó Vilmos lelkésznek is.

- Mostantól azonban már a tartalmi kérdésekre is tudunk koncentrálni - jelzi a tisztelendő.

Ebbe az is beletartozik, hogy pontosan feltérképezzék a gyülekezeti tagságot, aktualizálják a névsort, ami nem is könnyű, miután nincs igazán családi kontinuitás, magyarán, akinek a nagyapja például még ebbe a közösségbe tartozott, már nincs itt, viszont vannak mások, újak, akiknek a felmenői máshol gyakoroltak hitéletet.

- Első örömteli fejlődésünk a két éve alakult, harminc tagú nőegylet, amely sokféle feladatot talál magának - számol be a fejleményekről a presbiter. - Segítik az elesetteket, ami valljuk be, ebben az elöregedő társadalomban egyre fontosabb lesz. Szeretnénk később férfikört, házaskört és az ifjúságot is szándékozunk megszólítani. Utóbbiba sajnos már egyszer-kétszer beletört a bicskánk, nehéz megragadni az ő figyelmüket. A későbbiekben előadássorozatot is tervezünk, melynek keretében a gyülekezeti tagok is bemutatkoznak, afféle protestáns szabadegyetem keretében beavatnak a hivatásukba, hogy jobban megismerjük egymást és egyben a világot. Szerencsére viszonylag szép számú, magasan kvalifikált gyülekezeti tagot számlálunk.

- Ez nagyon fontos - figyelmeztetett a lelkész. - Tanulságul szolgált, hogy amikor az alapításunk 100. évfordulóját ünnepeltük, nem találtunk olyat, akinek a felmenői az alapítók közt lettek volna. Így, amikor összejövünk, egyvalaki mindig bemutatkozik. Szervezünk kirándulásokat is, más közösségeket megismerendő. A zalaegerszegi gyülekezet történetét egyébként nagyon szépen összefoglalta az 1964-ig szolgálatot teljesítő Nagy Miklós.

- Találkoznak-e olyanokkal, akik keresik az életük kapaszkodóit, s rátalálnak az evangélikus gyülekezetre?

- Az istentiszteleteket általában 80-90 fő látogatja, akadnak olykor újak. Sőt, olyan is van, aki interneten keresgélve talált bennünket szimpatikusnak, jöttek újonnan keresztelkedők. De a morális válsággal együtt, valami oknál fogva, az egyházak tekintélye mélyponton van. Az üzleti alapú világban talán nem eladható a kereszténység..., nem tudom ... Az istenség üzenete az, hogy az ajtó mindig nyitva van, ide mindig visszajöhetsz. Az ingyenkegyelem nem adható el az áru világában. Hogy biblikus is legyek: amikor Jákob már semmiben sem bízik, menekül minden elől, a tarisznyája is üres, akkor lejön a lajtorja, Isten megszólítja. Van feloldozás, csak fogadd el - válaszolja Szabó Vilmos.- Érzékelhető, hogy a vallásos ember néha lesajnáló, elnéző mosolyokat szenved el a hit nélkül élőktől. Ez véleményem szerint valójában az ismeretek, a tudás hiányából fakad - teszi hozzá Kostyál László.

- Eközben láthatóan egyre népszerűbbek a távol-keleti filozófiák, életvezető technikák, vallások... - vetem közbe. Kostyál László kiérlelt gondolatai felelnek.

- Ennek oka lehet a nyugati és a keleti társadalmak közti alapvető különbség, melyet úgy fogalmazunk meg, hogy az övék a bölcsességre alapoz, míg a miénk az okosságra. Ők a fenntarható fejlődés nevében gondolnak az unokáikra, s a rájuk hagyandó világra. Mi csak a mában élünk, arra törekszünk, hogy mi éljünk minél jobban, hogy a gyerekeinket miben hagyjuk, az abszolut nem érdekes. Sajnálatosnak tartom, hogy az emberek nem ismerik a gyökereiket, hagyományaikat, ennek következtében a szellemi roncsolódás nagyon erős, már a felvilágosodás liberalizmusa óta. Pedig a szabadság egy idő után nem építő, hanem romboló, mert csak a másik ember rovására terjedhet. Az emberi jogok túlhajszolása magával hozza a másik ember tönkretételét, kizsákmányolását, hogy az egyiknek itt és most jobb lehessen.

- A kereszténység kulcsszava a bűntudat...

- Ez csak a szűklátókörű gondolkodók summázata, ami csak a korlátokat látja - érvelnek mindketten. - Éppenhogy a megváltottságra épít a kerteszténység. Igaz, az ember kicsiny és az Isten a végtelen. De lehajol...

- Ez csak a szűklátókörű gondolkodók summázata, ami csak a korlátokat látja - érvelnek mindketten. - Éppenhogy a megváltottságra épít a kerteszténység. Igaz, az ember kicsiny és az Isten a végtelen. De lehajol...

- Ez csak a szűklátókörű gondolkodók summázata, ami csak a korlátokat látja - érvelnek mindketten. - Éppenhogy a megváltottságra épít a kerteszténység. Igaz, az ember kicsiny és az Isten a végtelen. De lehajol...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!