Hétvége

2011.10.15. 09:57

Gyógyír lehet a radai rossebre

Szelemi-hegy: jelöl irányt a tábla, aztán a domtetőn - ahonnan csodás kilátás nyílik a Kis-Balatonra - már gondozott szőlősorok között kanyarog az út. A pincénél Kovács Ottó vár bennünket, a Zala borászait bemutató sorozatunk keretében ezúttal Nagyradára látogattunk.

Péter Gyöngyi

- Cabernet sauvignon, cabernet franc van még hátra - avat a kulisszatitkokba Kovács Ottó. - Van egy sorrend, ami szerint zajlik a szüret, de figyelni kell persze arra is, egészséges-e a gyümölcs. Idén ezzel nem volt gond. Szerencsére Zalában kedveznek a melegebb évek, a talajok kötöttebbek, a savak nem égnek el annyira.

Tizenöt-tizenhat komolyabb tételhez elegendő szőlőfajta található a tíz hektáron - köztük a dr. Bakonyi Károly nevéhez fűződő pelso is -, összességében azonban tíz-tizenkétféle bort rejt általában az Ottó Pince, fehérekből és vörösekből is készül cuvée.

- Zala megyére eleve jellemző a sokfajta szőlő, régen is így volt: egyik évben ez termett jobban, a másik évben az, márcsak emiatt sem volt rossz dolog. Kistermelőként, helybeni értékesítőként amúgy két fajtából nem is nagyon tudnék kóstoltatni - magyarázza a sokszínűséget. Hozzáteszi, tapasztalatai szerint az emberek errefelé szeretik a változatosságot. - Nyilván akad, aki ugyanahhoz a borhoz ragaszkodik az év minden szakában, míg más időről időre vált: kinek ez tetszik, kinek az, ízlés dolga.

Október közepén járunk, szerencsére az időjárás még mindig engedi, így a teraszon beszélgetünk. Az asztalon palack, címkéjén felirat: Gyógyír a radai rossebre . Annak idején Radán volt egy ispotály, a rosseb pedig a rossz seb összevonásából alakult ki, tudjuk meg a sokat hallott kifejezés eredetét házigazdánktól, aki hozzáteszi, hallott már vérbajjal és egy katonai egység ragadványnevével kapcsolatos magyarázatot is. Arról, melyik lehet igaz, nyilván már sokan filozofáltak borfogyasztás közben... Miként sokan elmélkedhettek a távoli tájakról érkező borokról is.

- Kaliforniában például vizet kell a borhoz adni, hogy egy jó száraz vörösbort kapjanak, mert olyan magas cukorfokkal érik be a szőlő, hogy csak desszert jellegű félédes borokkal jöhetnének ki. Ausztráliában annak idején adott volt a szűz terület, azzal a fajta szőlővel ültették be, amelyik akkor a legjobbnak tűnt és a legjobb technológiával szerelték fel a borászatokat. Az ott előállított nedű azonban más típusú. Az újvilágban beállított borok vannak, évről évre ugyanazt az ízt hozzák ki, igaz, mások a szabályaik is. Európában azt gondolom, a tradíciókra kellene alapozni, amúgy is adottak a termőhelyeink. A bornak az is szépsége, hogy mindig más és más. Lehet róla beszélgetni. Megnézzük, hogy alakulnak az újak, élvezettel figyeljük, melyik milyen lesz. Más az új bor, más a múlt évi, más a palackban érlelt, más a hordóból vett - sorolja a szakember.

Sok borászhoz hasonlóan Kovács Ottó is beleszületett a mesterségbe, hiszen a családban nemzedékek óta mindenkinek volt birtoka. Szülei sosem erőltették rá a munkát, így soha nem is fordított hátat a szőlőnek. Igaz, először állattenyésztést tanult Keszthelyen, majd az egyetem, pontosabban a borászat fakultáció hozott fordulatot, végül a Kertészeti Egyetem posztgraduális képzésén bővítette tudását.

- Szeretni kell a bort és a borászkodást is. Amikor véget ér a szüret és közeledik a tél, már alig várom a metszést, hogy alakítgassam a tőkéket. A szőlészkedés, borászkodás minden mozzanatában van alkotómunka - mondja. Legyen szó új ültetésekről vagy az épülő pincéről, valamennyi lépésnél jelen van, mindenen látszik a keze nyoma. Természetesen van segítsége, a család is alaposan kiveszi a részét a munkából, például az ízek, zamatok tekintetében is hagyatkozhat rájuk. Az egyébként ritkán fordul elő Kovács Ottóval, hogy leül és iszogat, inkább kóstolgat, hiszen ellenőrizni kell, miként alakul a nedű. Minden bora egyformán kedvenc, de sauvignon blanc-t és chardonnay-t, illetve nyáron olaszrizlinget kortyol legszívesebben. - Nem tartoztam sosem a boroskólát fogyasztók közé, a vörösekkel így később barátkoztam csak meg, persze kóla nélkül. Amúgy az egészségre gyakorolt hatásuk miatt is jók, de azért is izgalmasnak tartom őket, mert itt Zalában is csodát lehet kihozni belőlük...

- Szeretni kell a bort és a borászkodást is. Amikor véget ér a szüret és közeledik a tél, már alig várom a metszést, hogy alakítgassam a tőkéket. A szőlészkedés, borászkodás minden mozzanatában van alkotómunka - mondja. Legyen szó új ültetésekről vagy az épülő pincéről, valamennyi lépésnél jelen van, mindenen látszik a keze nyoma. Természetesen van segítsége, a család is alaposan kiveszi a részét a munkából, például az ízek, zamatok tekintetében is hagyatkozhat rájuk. Az egyébként ritkán fordul elő Kovács Ottóval, hogy leül és iszogat, inkább kóstolgat, hiszen ellenőrizni kell, miként alakul a nedű. Minden bora egyformán kedvenc, de sauvignon blanc-t és chardonnay-t, illetve nyáron olaszrizlinget kortyol legszívesebben. - Nem tartoztam sosem a boroskólát fogyasztók közé, a vörösekkel így később barátkoztam csak meg, persze kóla nélkül. Amúgy az egészségre gyakorolt hatásuk miatt is jók, de azért is izgalmasnak tartom őket, mert itt Zalában is csodát lehet kihozni belőlük...

- Szeretni kell a bort és a borászkodást is. Amikor véget ér a szüret és közeledik a tél, már alig várom a metszést, hogy alakítgassam a tőkéket. A szőlészkedés, borászkodás minden mozzanatában van alkotómunka - mondja. Legyen szó új ültetésekről vagy az épülő pincéről, valamennyi lépésnél jelen van, mindenen látszik a keze nyoma. Természetesen van segítsége, a család is alaposan kiveszi a részét a munkából, például az ízek, zamatok tekintetében is hagyatkozhat rájuk. Az egyébként ritkán fordul elő Kovács Ottóval, hogy leül és iszogat, inkább kóstolgat, hiszen ellenőrizni kell, miként alakul a nedű. Minden bora egyformán kedvenc, de sauvignon blanc-t és chardonnay-t, illetve nyáron olaszrizlinget kortyol legszívesebben. - Nem tartoztam sosem a boroskólát fogyasztók közé, a vörösekkel így később barátkoztam csak meg, persze kóla nélkül. Amúgy az egészségre gyakorolt hatásuk miatt is jók, de azért is izgalmasnak tartom őket, mert itt Zalában is csodát lehet kihozni belőlük...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!