Hétvége

2009.07.11. 05:30

Kamasz-szex, tinédzser lámúr - Felfokozott vágyak, mély dekoltázsok

ZH - Fiatalok. A tévéből másolják a viselkedést, a celebvilág botrányos hírességeit tekintik fő példaképüknek, az internetes pornó oldalakról lesik el a praktikákat. S így talán többet tudnak a szexről, mint saját szüleik.

Benedek Bálint


"A 17 éves fiúk nagyon gázak"

Egy felmérés szerint a regisztrált HIV-fertőzöttek száma a tavalyihoz képest már 2009 első negyedévében jelentős arányban nőtt.

- Eléggé ciki diszkóban ismerkedni. Ha a srác bejelöl az iwiw-en, és én írok vissza, talán lehet esélye - jelentette ki a 15 éves gimnazista, Médli Sára. - Ezt a fiúk is pontosan tudják, ezért nem próbálkoznak feleslegesen.


Csókolózó tinik a nagykanizsai Erzsébet tér padjain

A népszerű internetes közösségi portálon néhány egészen ártalmatlan kattintással megdöbbentő fotókra is bukkanhatunk. A tinédzserek olykor egy szál fehérneműben pózolnak, máskor pedig csak karjaikkal takarják magukat. Ha egy szexuális jellegű hirdetésekkel tömött oldalon járnánk, bizonyára nem lepődnénk meg. A lányok elölről, hátulról, oldalról, alulról, tangabugyiban, melltartóban kihívó, csábos pillantásokat vetnek a kíváncsiskodókra.

- Különben is csak olyanok jöhetnek számításba, akiknek már hírnevük van a városban - mesélt tovább Sára. - Legyen az illetőnek kialakult stílusa, és az sem árt, ha van jogsija.

Médli Sára gyorsan hozzátette: a csókolózáson már túl van, de ennél messzebbre nem merészkedett. Még nem érezte, hogy itt lenne az ideje. Egyelőre nagyon élvezi, hogy olykor egyszerre 7-8 fiú is verseng a kegyeiért.

- Egy-két kivételt leszámítva a 17 éves fiúk nagyon gázak, ezért inkább az idősebb korosztályból szemezgetünk - mosolygott Mátyás Regina és Pál Alexandra. - Nekik legalább már van autójuk. Jól szórakozunk, most ez a legfontosabb.


A Thúry SZKI fiataljai tisztában vannak a rájuk leselkedő veszélyekkel

A lányok szerint az öt év korkülönbség még belefér, annál több viszont szánalmas. Azok a harminc körüli férfiak, akik saját korosztályukban már leszerepeltek, gyakran megkörnyékezik a fiatal lányokat. A fruskákat teljesen elvarázsolja a pénz, ezért képesek megalázkodni, behódolni és bólogatni...


A vágyak felfokozódtak, a szerelem helyett a szex került az előtérbe

- A világ talán nem változott meg, csak a televízióból és az internetről az életet készen kapják fiatalok - fogalmazott Farkasné Horváth Anna, a Thúry György Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi SZKI ifjúságvédelmi felelőse. - A vágyak felfokozódtak, a szerelem helyett a szex került az előtérbe. A világháló zegzugos rendszerén keresztül a legvadabb ösztönök öltenek testet, néhány kattintás, és a lehetőségek végtelen tárházából választhatnak.

A szakember szerint senki felett nem szabad pálcát törni, de az ilyen fiatalok magányosan, és biztos családi háttér nélkül bolyonganak a világban.

- Sajnos nem szabadság van, hanem szabadosság, ami lényeges különbség - folytatta Farkasné Horváth Anna. - A klikkesedés hamar begyorsul, ha valaki nem trendi, lemarad. Ha még őrzi az ártatlanságát, szintén könnyen erre a sorsra juthat.

A szex verbális menedék is, még a legunalmasabb beszélgetést is fel lehet dobni néhány pikáns sztorival. Egy ilyen beszélgetést mi is elcsíptünk.

Ott volt a Dani, aki a Petrát eszméletlenül lerendezte a hét végi buliban. Pillanatok alatt kiderült, hogy milyen érdekes pózban látták őket. Az egyre szaftosabb részletek taglalása közepette csak egy lényeges kérdésre, hogy védekeztek-e, valahogy nem érkezett válasz.

   
Egyre mélyebb dekoltázs a trendi...

- Mert ez természetes, legalábbis a barátom és köztem tuti - fűzte hozzá a történethez a 17 éves Varga Klaudia. - Soha nem gondoltam arra, hogy elkaphatok valamit, ezért az AIDS-től sem félek.

- Szerencsére édeanyám mindenben mellettem áll, rengeteget beszélgetünk a szexről is - mosolygott a szintén 17 éves Németh Szimonetta. - A kortársaim eszeveszett módon tepernek, hogy mindenki rájuk figyeljen. Egy kivágott felső, egy tűsarok, és a diszkókban ők a királynők! Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szeretnék minél csinosabb lenni, de nem mindenáron.

Klaudia és Szimonetta szeptembertől kortárs segítőként szeretné minden fiatal lány szemét felnyitni a szexuális úton terjedő betegségek veszélyeire.

- A védekezés nélküli aktus után a lányok imádkozni szoktak, hogy ne történjen baj - mondta Kardos Beáta, a Thúry SZKI védőnője. - Sajnos elég sok cifra esetet hallottam már. Rendszeresen visszatérő téma a fogamzásgátlás, az AIDS-től nem tartanak annyira, az távolinak tűnik nekik. 


"A szülő meglepődik azon, hogy az ártatlannak hitt lánya már nemi életet él"

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint egyelőre gyógyíthatatlan AIDS viszont pont a tinédzser, azaz a 14-19 éves korosztályt fenyegeti. Az Országos Epidemiológia Központ által a közelmúltban kiadott március 31-ei adatok szerint 2008-ban hivatalosan 145 HIV-vírussal fertőzött személyt tartottak nyilván. A 2009. március 31-ig tartó időszak viszont egészen riasztó adatokat tartalmaz: a férfiak között 27, a nőknél 1, míg azoknál, akik nem vallották be nemüket, 7-en fertőződtek meg. A legtöbben Budapesten betegek, a megyék között Zalában csak tízen hordozzák szervezetükben a szóban forgó kórt.

- Kevesen tudják, de a Kanizsai Dorottya Kórház bőr- és nemibeteg gondozójában is végeznek AIDS-tesztet - tájékoztatott dr. Buzás Judit, az ÁNTSZ kistérségi tiszti főorvosa. - Drámai méreteket öltött a szabados életmód, így nem csak a szexuális úton történő megbetegedések szaporodtak el, hanem a terhességmegszakítások száma is elszabadult .


A lányoknál divat a műköröm

Csak Kanizsán tavaly a 15 év alatti fiataloknál három abortuszt végeztek el, ez a 14-19 éves korosztálynál 42-re rúg.

- Az A-HA! vagyis az Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program tudatos alkalmazása segíthetne - vallja dr. Füle Lajos nőgyógyász főorvos. - Csodálatos lenne, ha a nemi érés kezdetén, vagyis 12 éves korban a szülő kísérné el a lányát vizsgálatra. Általában nem így történik, a gyerek jóval később, egyedül jön. A szülő meglepődik azon, hogy az ártatlannak hitt lánya már nemi életet él. Olykor túlzásnak, és főleg felesleges pénzkidobásnak tartja a gyógyszer szedését. A lányok viszont szeretnének védekezni, ezért a barátnőjüktől kérnek tablettát, mely inkább árt, mintsem használ.


Pubertáskor: veszélyes időszak!
A pszichiáter szakorvos, dr. Bedő Ildikó szerint: pubertáskorban működik a legintenzívebben az agy, tehát nem kell feltétlenül tragédiát kerekíteni az ifjúság viselkedéséből. A történet egyébként nem túl új keletű, hiszen a tinédzserkor mindig is veszélyes időszaknak számít. Míg korábban jóval kevesebb inger hatott a fiatalokra, addig most kéznél van a távkapcsoló, sőt, az interneten is szinte mindenhez hozzáférnek.  A doktornő hozzátette: bármennyire lázadoznak  a gyerekek, néhány rázósabb lelki válság után minden bizonnyal visszatalálnak a helyes útra. Egy népszerű közhellyel élve: mindenki a saját kárából tanul. Ideális esetben persze jó lenne, ha a szülő biztos támaszt nyújtana,  s a nehezebb időszakon átsegítené a gyermekét. Ezzel szemben a 17 évesek nagy többsége szorong, folyamatos önbizalomhiánnyal küzd, a szüleire nem számíthat, a szakember  segítségét élből kizárja. 
A partnerkapcsolati krízis után gyakran depressziós lesz, a kortársaitól viszont nem várhat segítséget, hisz mindenki a saját bajával van elfoglalva.


ZH fotók: Szakony Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!