Hétvége

2009.03.29. 07:27

Ha benéz egy fehér cápa...

ZH - Kevesen fogjuk megtudni, milyen érzés valójában, amikor az Indiai óceánban az arcunkba mered egy fehér cápa. Vagy ránk zúdul egy többezer főből álló makréla raj, aminek minden egyede tátott szájjal közelít.

Magyar Hajnalka

- De ők csak a planktonokat akarják bekapni, nyitott szájjal úsznak, úgy szűrik ki őket - nyugtat meg dr. Zorn Antal. - S ügyesen elkerülik az embert, a csapat villanás-szerűen szétnyílik a búvár körül - folytatja a Zala Megyei Kórház általános sebészetének főorvosa, amikor a minap megnyílt zalaegerszegi fotókiállításán szemlézzük az anyagot. Ez az első tárlata, ami a kórház Neurogalériájában látható, egészen a nyár elejéig.

- Álmomban sem gondoltam, hogy nekem valaha kiállításom lesz, a neurológia osztályvezető főorvosa, dr. Nikl János fejéből pattant ki az ötlet - szabadkozik Zorn doktor, aki 20 éve hódol a búvárszenvedélynek. Már gyerekként belekóstolt e kalandba, ám két évtizede fordult komolyra a dolog. Azóta 15 alkalommal kereste fel a búvárok Mekkájaként tisztelt Vörös-tenger merülőhelyeit, de járt a Borneó melletti Sipadán szigeten is, amit a legendás Cousto kapitány a világ első számú merülőhelyeként tartott számon.



Óriásteknős a malajziai Sipadán sziget partjainál
Fotó: Katona Tibor

- Tömegével élnek ott az óriásteknősök - meséli Zorn Antal. - A sziget alatti barlangrendszert is felderítettük, fantasztikus látvány, tele volt óriásteknősök csontvázaival.

De eljutott a dél-afrikai Mozambikba is, ahova az óriásráják vonzották. Úgy négy méteres, 1,5-2 tonna súlyú állatokat cserkészett.

- Szerencse is kell a felderítésükhöz?

- Nem különösebben, megvan a szokott helyük, GPS-el bemérve. Az év adott szakában ott tartózkodnak, meg is találtuk őket, akárcsak a cet cápákat Djibutiban, az Indiai óceán és a Vörös-tenger találkozásánál. November végétől január végéig tart a szezonjuk, kimondottan azért mentünk, hogy megnézzük, lefotózzuk őket. Ezek viszonylag kisebb, 3-7 méter közötti példányok voltak, ám Galápagoson 15 méteres cet cápával is találkoztunk. Két éve jártunk ezen a csodálatos természetvédelmi területen, s pusztán az több mint egy évbe telt, hogy a legkülönfélébb kérvények benyújtásával megkapjuk az engedélyt a merülésre a Darwin-szigeteknél. A hosszas procedúrát az indokolja, hogy a terület védelmében korlátozzák a belépők számát. Rengeteg pörölycápával találkoztunk ugyanitt, de Dél-Afrika partjainál ketreces fehér cápa merülésben is részem lehetett.

- Ez esetben ugyebár a búvárok vannak ketrecen belül...

- Igen, s azt kell mondjam, joggal. Akadtak érdekes pillanatok... Négyen voltunk egy 4 méteres ketrecben, s a szerkezetnél jóval nagyobb állat előttünk tépte a 30-40 kilós tonhalfejet. A farkával meg csapkodta a ketrecünket, s időnként be-benézett ránk. Mit mondjak, hátrahúzódtunk rendesen...

További tervei közt szerepel Szudán, májusban indul oda egy csapattal, feltáratlan, szinte szűz területekre. Aztán jön még Mexikó, ahol a világ legnagyobb - többszáz kilométernyi - édesvízi barlangrendszerében merül alá.

- A család hogy viseli ezt a nem veszélytelen hobbit?

- A feleségem aggódik, ráadásul már nem csak értem. Időközben ugyanis mind a három fiunkat sikerült rendesen megfertőzni a búvárkodással. A 17 éves Antal a Zrínyibe jár és fél éve tette le sikeresen a búvárvizsgát; a középső, András orvostanhallgató és szintén jól búvárkodik; a legnagyobb, Attila pedig már fogorvos és több alkalommal elkísért komolyabb túrákra is. Együtt jártuk be a Salem Express százméteres roncsát az egyiptomi partoknál.

Megtudjuk még, hogy a búvárok általában 60-80 percet képesek víz alatt tölteni, attól függően, milyen mélyre úsznak, s hogy sűrített levegővel vagy speciális gázkeverékkel merülnek. A legnagyobb elért mélység 52 méter volt Zorn doktor számára, ezt még az Adrián teljesítette Rabacnál, búvárpályafutása elején. Azóta már nem a mélység izgatja leginkább, hiszen az igazán szép látnivalók a fényviszonyok miatt feljebb találhatók.

- Fotózás szempontjából a 20-30 méteres mélység az ideális. Persze rengeteg múlik a felszerelésen is, most már szerencsére elmondhatom, hogy jó minőségű víz alatti technikával indulhatok útra.

Mindennek ellenére nem tartja magát fotósnak.

- Az élmény itt van...- kocogtatja meg a homlokát. - Minden mozzanatát őrzöm, évekig, évtizedekig sem fakul egy-egy pillanat, a merülőhelyek térképe most is ott az agyamban. A fotók arra jók, hogy mindezt megerősítsék, s persze, hogy másokkal is megoszthatók legyenek az átélt pillanatok.


A Salem Express tragédiája
A 100 méter hosszúságú komphajó, a Salem Express 1991. december 16- án éjjel Szaúd-arábiából tartott egyiptomi úticélja, Safaga felé, a meglehetősen viharos tengeren. Alig több mint 10 kilométer volt hátra, amikor a komp korallzátonynak ütközött. A becsapódás ereje közel 10 méteres léket ütött a hajóorr baloldalán. Ennél is nagyobb baj volt azonban, hogy az ütközés miatt a járművek beállását szolgáló hátsó rámpa lenyílt. Percek alatt sok ezer liter tengervíz zúdult a hajótér belsejébe, s az oldalára forduló komp kevesebb mint 20 perc alatt elsüllyedt. Az áldozatok száma elérte a 690 főt, a szerencsés túlélők alig 180-an voltak. Ez az arány még a Titanic statisztikájánál is tragikusabb. A roncs ma kalandvágyó búvárok kedvelt merülőhelye.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!