Választási tudnivalók

2022.04.01. 11:30

Idén már nem Iborfia a rekordtartó

Mint arról beszámoltunk, a legfontosabb választási tudnivalókról tartott szerdán sajtótájékoztatót dr. Mester László a Megyeházán.

Mozsár Eszter

Dr. Mester László

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője elmondta, Zalában 225 ezer választópolgár él, közülük 5718-an a fővárosban vagy más megyében szavaznak, megyénkbe pedig 3920 fő jelentkezett át voksolni. 

 

Külképviseleti névjegyzékbe vételét 1473 zalai kérte. A legtöbb zalai szavazat Münchenből (174), Londonból (154), Bécsből (89) és Berlinből (51) várható. Országok, ahonnan a legtöbb zalai szavazat érkezhet: Németország (391), Egyesült-Királyság (221), Ausztria (140), Svájc (110) és Hollandia (60). Találunk zalai szavazót például még Vietnámban, Új-Zélandon, Kolumbiában, Irakban, Szaúd-Arábiában, Laoszban, Ecuadorban, Ausztráliában, Mexikóban és Dél-Afrikában. 

 

A választópolgárok egy egyéni, egy országos listás és egy országos népszavazási szavazólapot kapnak borítékkal együtt – közölte dr. Mester László. 
Roma nemzetiségi lista hiá­nyában a roma nemzetiségi regisztrációt kért választópolgárok országos listás szavazólapot kapnak kézhez, országgyűlési választásra is kiterjesztett nemzetiségi szavazólapot nem. A nemzetiségi regisztráció vonatkozásában megyénkben továbbra is a német és a horvát nemzetiségi választópolgárok vannak többségben. 

 

Dr. Mester László jelezte: a szavazólapokon nem ABC sorrendben szerepelnek a jelöltek a listán, hanem az Országos Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) sorsolása szerint. A népszavazási lapon négy kérdés szerepel. 

 

A választási szabályok szerint nincs kampánycsend, ám a szavazóhelyiségek bejáratától 150 méteren belül a választás napján kampánytevékenység nem folytatható, ezen a napon választási gyűlés nem tartható. 

 

A jelölő szervezetek által delegált Helyi Választási Bizottsági (HVB) és a Szavazatszámláló Bizottsági (SZSZB) tagok száma a következőképpen alakul a megyében: az ellenzéki összefogás (Demokratikus Koalíció, Jobbik Magyarországért Mozgalom, LMP – Magyarország Zöld Pártja, Magyar Szocialista Párt, Momentum Mozgalom, Párbeszéd Magyarországért Párt) 806, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség 648, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 47, a Mi Hazánk Mozgalom 12, míg a Megoldás Mozgalom 1 főt delegált. 

 

A részvételi adatokat az olvasók a www.valasztas.hu oldalon kísérhetik figyelemmel, az egyéni választókerületi eredményeket április 9-én, az országos listás eredményt legkésőbb április 22-én állapítják meg. Április 10–25. között a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi választásokat is megtartják több zalai településen. A megyében már nem Ibor­fián, hanem Felsőszenterzsébeten van a legkevesebb választásra jogosult (17 fő átjelentkezéssel együtt).


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!