Választás 2022

2022.03.31. 11:30

Tudnivalók a szavazásról

Szerdán dr. Mester László, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője sajtótájékoztatót tartott a vasárnapi választással kapcsolatos tudnivalókról.

Mozsár Eszter

Dr. Mester László

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Megyénkben 225 ezer választópolgár van, 3920 fő jelentkezett át más helyről szavazni, 5718 zalai pedig más megyékben, illetve a fővárosban voksol.

 

Külképviseleten 1473 zalai szavazhat, hangzott el a Megyeházán. 

 

Dr. Mester László elmondta: voksolni csak érvényes okmányokkal lehet, ám az eddigiektől eltérően a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt idén elfogadják a 2020. március 11-én vagy az azt követő időpontokban lejárt okmányokat. Zala megyében a Zalaegerszeg, Munkácsy u. 2. szám alatti (egykori Zóna étterem) kormányablak kivételével valamennyi kormányablakban lehetőség lesz szombaton 8–18 óráig, valamint vasárnap 7–19 óráig ideiglenes személyazonosító igazolványt kérni, illetve a lakcímigazolványt pótolni. 

 

A választópolgárok egy egyéni, egy országos listás és egy országos népszavazási szavazólapot kapnak borítékkal együtt. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak, voksaikat folyamatosan küldhetik postai úton vagy adhatják le a kijelölt helyszíneken. A három zalai országos egyéni választókerület székhelytelepülése (Zalaegerszeg 24. számú szavazókör, Keszthely 13. számú szavazókör, Nagykanizsa 17. számú szavazókör) mellett Rédicsen és Letenyén tehetik ezt meg. Ezekben a szavazókörökben a választás napján nem, hanem csak április 9-én számlálják meg a szavazatokat, mivel meg kell érkezni a külképviseleten és az ország más szavazókörében leadott átjelentkezéses voksoknak – folytatta dr. Mester László. 

 

Az országgyűlési választás vonatkozásában a jelölt, illetve a lista mellett lévő körben elhelyezett két egymást metsző vonallal (X vagy +) lehet érvényesen szavazni. Érvénytelen az a szavazólap, amelyen több jelölt vagy lista mellett szerepel a két egymást metsző vonal, vagy nincs semmilyen jelölés, vagy másfajta jelölést tettek. Az átjelentkezéssel szavazók zöld borítékban adhatják le voksaikat, érvényességi feltétel a zöld boríték leragasztása. A sajtótájékoztatóról további információkat holnap közlünk.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!