Staféta

2022.09.02. 11:30

Balogh Imre: Feldühítették, ezért lett ülőröplabdázó

Folytatjuk a sportolók visszaemlékezéseit felelevenítő népszerű sorozatunkat. Múlt pénteken Szemerédi Eszter a stafétát a kanizsai Balogh Imre egykori ülőröplabda válogatottnak, asztaliteniszezőnek adta át, arra kérve, hogy elevenítse fel a számára legemlékezetesebb nagykanizsai sportpillanatot.

Benedek Bálint

Balogh Imre egykori ülőröplabdázó válogatott.

Fotó: Szakony Attila

Balogh Imre 1953 decemberében egészségesen született, tavasszal elkapta a járványos gyermekbénulást. Ettől a bal lába térdtől felfelé félig béna, térd alatt viszont teljesen. Ettől függetlenül szeretett sportolni, fiatalon állandóan rúgta a bőrt. Ezért a barátai a Garrincha becenévvel illeték, a brazil focista ugyanis szintén a lábait érintő betegséggel született. Közben 17 éves lehetett, amikor a Sörgyárban megtanították pingpongozni, ám végül jó hosszú időre szüneteltette a tudását.

- Egyszer nem engedtek be az ortopéd cipőmmel egy röplabda mérkőzésre - mesélte. - Kiküldtek, s azt mondták: csak tornacipőben lehet látogatni a meccset, ilyen lábbelim viszont nem lehetett akkor még. Ez a hátrányos megkülönböztetés annyira feldühített, hogy elmentem a fővárosi Halassy Olivér SC-be, hogy ülőröplabdáznék, pedig akkor nem is próbáltam. Aztán 1982-ben itt Kanizsán megalakítottam a Hamburger SE csapatát és a Zrínyi-iskolában kezdtünk el játszani. Később csatlakozott hozzánk edzőként Novák János NB II-es röplabdázó, aki megtanította a sportág alapjait, s mindezt ülve.

Aztán a lelkesedését látva a paraversenyzők között az ülőröplabda válogatott tagja lett 1985-ban. Nagy élményként élte meg, hogy Las Vegas-ban a világbajnokságon ezüstérmet szerzett a magyar válogatott, majd következett 1988-ban a dél-koreai Szöulban rendezett paralimpia, ahol ötödik helyen végeztek. Ezt követte egy angliai Európa bajnokság, ahol bronzérmet szerezek.

- Az ülőröplabda megmaradt örök szerelemnek, a mai napig a Hamburger SE szerepel a Magyar Bajnokság küzdelmeiben - folytatta. - Mellette pedig 2016 óta a Zala megyei asztalitenisz bajnokságban szerepelő Kanizsa Sörgyár SE IV. csapatával játszunk. Élvezem a játékot, annál jobb érzés nincs, mint amikor az ember tétre játszik.

Balogh Imre a stafétát a szintén kanizsai Czimmermann József ülőröplabdázó sporttársának adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában