Oroszlánok között

2022.05.26. 19:00

Az Eb-indulásért kategóriát váltott az Egerszegi Répási Róbert

Két verseny is lezajlott már az országos ralikrosszbajnokság idei sorozatából, sőt, a múlt hétvégén magyar pályán rajtolt el a sportág Európa-bajnoksága is. Répási Róbert (ZoneRX) mindhárom viadalon rajthoz állt.

Varga Andor

Répási Róbert és a Skoda a nyirádi Európa-bajnoki futamon

Forrás: ZoneRX

Kezdjük fordított időrendben, a Nyirádon lezajlott Eb-idénynyitóval, mely az egerszegi pilóta pályafutásában sem mindennapos, harmadszor vett részt ilyen versenyhétvégén. 

– Amikor megtudtuk, hogy idehaza, ráadásul az általam nagyon kedvelt nyirádi pályán rajtol az idei Eb-sorozat, azonnal hatalmába kerített az érzés, hogy indulni szeretnék – mesélte Répási Róbert. – A csapat és a támogatók is mellém álltak szerencsére, és ettől kezdve az egész évünket ehhez a versenyhez igazítottuk. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az Eb RX3-as kategóriáját céloztam meg, s ennek nyomán a hazai bajnokságban is váltanom kellett. Ez kimondva egyszerű, de át kellett építenünk az autót, hiszen a tavalyi 2000-es géposztály helyett visszaléptem az 1600 köbcentiméteresek közé. 

A legnagyobb gondot a Skoda Fabia elektronikája, illetve számítógépes vezérlése jelentette, az Eb-n használt berendezést ugyanis rendkívüli nehézségek árán sikerült csak összehangolni az autóval. Ez a munka – melynek legnagyobb része Kulin Ferenc mérnökre hárult – valójában csak az Eb-futam reggelén zárult le. 

Ahol szombaton Répási nyert egy kvalifikációs futamot, majd a B döntőbe verekedte be magát, és összességében a 10. helyen, második legjobb magyarként zárt. 

– Fantasztikus mezőnyben versenyeztünk, ahol a legjobbak lehetőségei persze fényévre vannak tőlünk, de bizonyítottuk: közepesen jó autóval és kiváló csapattal ott vagyunk a középmezőnyben – vont mérleget Répási Róbert. – Tapasztalatszerzésnek is remek volt ez a viadal, most pedig teljes erővel a magyar bajnokságra koncentrálhatunk. 

Melynek máriapócsi idénynyitóján a még ki nem próbált, sőt, igazából össze sem állt autóval az egerszegi pilóta nem jutott döntőbe. A folytatásban egy új helyszínen, Monorierdőn viszont már összejött egy második hely, így tehát van mire építkezni. 

– Ebben a kategóriában zömében feltörekvő fiatalok vannak, „nyugdíjasként” bekerültem tehát az oroszlánok közé – folytatta viccesen Répási Róbert. – Nagyon fel kell kötnöm minden létező alsóneműt, de nem aggódom: hat futam van még hátra a szezonból, lesz tehát elég esély a javításra. 
A ZoneRX versenyzőjének célja a dobogó valamelyik foka, melyért a pünkösdi hétvégén újra Máriapócson száll harcba legközelebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában