Akik mindig hazatérnek

2022.03.16. 11:08

Díjkiosztót tartottak a postagalamb sportegyesületben Zalaegerszegen

Az 1989. április 10-ei hatállyal hivatalosan is megalakult Y - 10 Postagalamb Sport Egyesület a közelmúltban a Tóka étteremben tartotta értékelő és díjkiosztó ünnepségét.

Fincza Zsuzsa

A legeredményesebb zalaegerszegi postagalambok gazdái: (b-j): Szakony László, Nemes László, Szabó László, Jónás Róbert, Juni Béla, Boronyák András, Mazzag József, Kránicz Miklós, Bekk Gyula, Bakon János

Forrás: Fincza Zsuzsa

A jelenleg 32 tagot számláló egyesület közösségi rendezvényei a pandémia miatt ugyan elmaradtak, a versenyeket viszont megtartották, s az elnyert trófeákat ezúttal osztották ki. A fehér asztal mellé ültetett galambászokat és családtagjaikat elsőként Szabó László, az egyesület versenybizottságának elnöke köszöntötte, majd Boronyák András elnökkel közösen átadták a díjakat. Elmondták, hogy a Dunántúl egyik legnagyobb létszámú egyesületeként eredményeik alapján is az országos élvonalba tartoznak. A múlt évben 12 különböző távú "felnőtt", 4 "sprint"és 4 "fiatalok" versenyén vettek részt - a kormeghatározás a postagalambok életkorára vonatkozik. A 20 alkalommal összesen 9004 postagalamb indult több száz kilométerről haza, Zalaegerszegre és környékére.

 

A "rövidtávú csapatbajnokság" rangsora: Boronyák András, Jónás Róbert, Bekk Gyula, Mazzag-Csörnyi, valamint Salamon Norbert és József. A "középtávú csapatbajnokságban" Mazzag- Csörnyi, Szakony László, Kránicz Miklós, Boronyák András és Jónás Róbert vezette az élbolyt. A "hosszútávú csapatbajnokság" éllovasa szintén Mazzag-Csörnyi, őket követi Bekk Gyula, Szakony László, Karácsony Lajos és Máté, valamint Boronyák András. Az "általános csapatbajnokságot" ugyancsak Mazzag - Csörnyi vezeti Bekk Gyula, Szakony László, Boronyák András és Kránicz Miklós előtt. A "sprint bajnokságon Bakon János, Szakony László, Szabó László, Mazzag - Csörnyi és Nemes László János a sorrend. A fiatal postagalambok bajnokságán Jónás Róbert, Szakony László, Nemes László János és Szabó László madarai szerepeltek a legjobban. A Champion bajnokságon a különböző távokban és kategóriákban első és második helyezéseket ért el Juni Béla, Boronyák András, Mazzag - Csörnyi, Jónás Róbert, Bekk Gyula, Kránicz Miklós, Szakony László, Szabó László, Bakon János, Jónás Róbert és Hegyi Ferenc tojó illetve hím versenygalambja. 

 

A postagalambok háza táján jelenleg költési időszak van, hiszen a versenyzők is nevelnek utódokat, elvégre a fészek, az otthon vonzza őket haza, majd a májustól kezdődő szezonra tréningekkel melegítenek be. Az egyesülethez tartozó galambok együtt versenyeznek, együtt szállítják el őket speciális kamionban a kijelölt helyszínre - a múlt évben először a 232, 756 kilométerre lévő cseh Hustopece településre szállították őket, de indultak haza például Prágából, Berlinből, Brnóból, Dessauból, Magdeburgból. Hustopecéből május 1-jén például 588 zalaegerszegi postagalamb röppent egy időben útnak, s elsőként Salamon Norbert és József égi vándora ért haza. 

 

Boronyák András, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy a jövőben szeretnének jobban bekapcsolódni Zalaegerszeg közéletébe, hiszen eredményeikkel országszerte, sőt nemzetközi viszonylatban is öregbítik a város hírnevét. Nemes postagalambjaikkal, például azok felreptetésével a békét, a szeretetet, az otthon fontosságát jelképezve színesebbé tudják tenni a közösségi rendezvényeket. Az egyesületi tagok közösen több mint 2 ezer postagalambbal büszkélkedhetnek, Boronyák András például 140, Szabó László pedig 150 "pedigrés" madár birtokosa. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában