Frissen Zalából

2021.07.23. 06:50

Keszthelynél fordult a Kékszalag mezőnye

A Balaton zalai szakaszán fordultak az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj vitorlásai vissza az indulási – érkezési helyszínre, Balatonfüredre. Idén több mint 550 hajó és legénysége verseng Európa legnagyobb vitorlásversenyén.

Keszey Ágnes, zaol.hu

Idén is népes mezőny gyűlt össze

Fotó: Keszey Ágnes

A Balaton nyugati csücskénél, Keszthelynél lévő fordulóponton a Vándor Róbert irányításával versenyző RSM haladt át elsőként fél öt után pár perccel, 7 óra 32 perc 27 másodperces versenyidővel, másodikként a Raiffeisen Fifty-Fifty (7:34.22, kapitány: Józsa Márton Miklós), harmadikként a New Black Jack (7:46.44 kapitány: Roland Gabler). A leggyorsabbak sebességére jellemző, hogy ekkor a mezőny nagy része még Siófoknál hajózott. Lapzártánk idején a Fifty- Fifty haladt az élen, és már közel járt a célhoz.

A 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj résztvevői a Balatonfürednél és környékén kitűzött hat kilométer hosszúságú rajtvonalból startoltak pontban reggel 9 órakor. 556 hajó kezdte meg az európai szinten is legnagyobb vitorlásversenyt közel 2300 versenyzővel. A táv légvonalban több mint 150 kilométer, ennek megtételére a limitidő 48 óra. Minden idők rekordját egyébként a Fifty- Fifty állította fel 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperccel.

Idén is népes mezőny gyűlt össze
Fotó: Keszey Ágnes

Mint mindig, idén is a balatonfüredi indulás után Balatonkenesénél, Siófoknál, majd a Tihanyi-szorosnál lévő bójánál kell elhaladnia a hajóknak. Keszthelynél fordulnak vissza, s ismét a Tihanyi-szoroson való áthaladás után veszik az irányt a végállomás felé. A verseny a kiindulási ponton, Balatonfüreden zárul.

A Balaton ünnepének is nevezett esemény nevét egy régi tengeri hagyományról kapta: hajdan a leggyorsabb tengeri vitorlás viselhetett az árbócán kék szalagot. Ezt a szokást honosította meg a magyar tengeren 1934-ben a balatonfüredi Hungária Yacht Club, amikor kiírta az első versenyt, hogy a Balaton Kék Szalagját bármely vitorlás elnyerhesse, amely a kiírt távon, az óramutató járásának megfelelően a leggyorsabban körbehajózza a tavat. Kezdetben csak minden második évben szervezték meg a rendezvényt, majd a háború miatt kimaradt néhány esztendő, s 1947-ben éledt újra ismét a verseny. Mindez a már régen legendássá vált eseményt szervező Magyar Vitorlás Szövetség történelmi visszatekintésében olvasható. S még egy érdekesség: versenyre mindig azon a júliusi hétvégén kerül sor, amely legközelebb van a holdtöltéhez.

Információink szerint a zalai Balaton-partról nagyjából tíz hajó nevezett az idei megmérettetésre, de sok hajó legénységében vannak zalai, vagy zalai származású vitorlázók is.

Élőben jelentkeztünk Keszthelyről, később vártuk az első befutókat is:

Összefoglalónk a versenyről:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kekszalag-hamarosan-rajtol-a-balaton-legnagyobb-tokerulo-vitorlasversenye-5426750/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában