könyvbemutató

2019.12.05. 20:00

Meggypiros mezben – Megjelent az első nemzeti focilexikon

Csütörtökön a megyeszékhelyen is bemutatták a Meggypiros mezben – A magyar labdarúgó-válogatott játékosai 1902–2019 című friss almanachot, amely 1001 magyar válogatott labdarúgó életútját veszi számba, s ezzel hiánypótló statisztikai adatbázist épít.

Arany Horváth Zsuzsa

Sallói István, Dlusztus Imre, Vlaszák Géza és Vigh László a könyvbemutató után a megyeháza Deák termében, előttük a Meggypiros mezben című kötet Fotó: Pezzetta Umberto

A megyeháza Deák termében zajlott ajánló az országos bemutató turné része, de kuriozitása, hogy a magyar labdarúgás zalai kötődésű legendás játékosai, edzői közül számosan részt vettek a foci eme ünnepén. Az egybegyűlteket Vigh László ország­gyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte, felidézve a sportághoz kötődő szurkolói emlékeit. Ezután lapunk sportújságírója, szerkesztője, Kerkai Attila faggatta a kötet szerzőjét, Dlusztus Imre írót, újságírót, aki Dénes Tamás szakíróval együtt majdnem kétévnyi munkával gyűjtötte össze az adatokat, érdekességeket a 720 oldalas, impozáns kötetbe. Mint elhangzott, a könyvben három könyv van jelen egyszerre, a játékosok portréit megrajzoló lexikon, a honi labdarúgás legalaposabb statisztikája, majdnem ezer meccs jegyzőkönyveinek összefoglalása. Ebben a minőségében egyedülálló a világon, egyelőre egyetlen országnak, nemzeti válogatottnak sincsen ilyen kötete.

Sallói István, Dlusztus Imre, Vlaszák Géza és Vigh László a könyvbemutató után a megyeháza Deák termében, előttük a Meggypiros mezben című kötet Fotó: Pezzetta Umberto

Miközben a szerző a könyv születéséről mesélt, beavatva a közönséget az adatgyűjtés kalandjaiba, a jelenlévők a kivetítőn visszanézhették Péter Zoltán, Sebők József, Sallói István, Preisinger Sándor, Koplárovics Béla egy-egy emlékezetes gólját. A jelenlévők különleges pillanatokat élhettek meg, a sportolók jelenléte ráirányította a figyelmet a szerző mondandójára: a sportág büszkeségre okot adó kultúrtörténete, múltja nélkül nehezen lehet új dicsőséget építeni.

 

Dlusztus Imre a kérdésekre válaszolva kifejtette, a hatvanas-hetvenes évek alatt szenvedett el olyan mellőzöttséget a sportág, amely máig hatóan gyökértelenné tette. A fiatal labdarúgók számára elveszett a kontinuitás, javarészt hiányzik az inspiráló felnevelő közeg. Az akkori politikai szempontok nem értékelték a labdarúgók teljesítményét, egészen odáig, hogy Albert Flórián az elnyert Aranylabdát nem vehette át a szurkolók népes tábora előtt. Az adatgyűjtés nehézségei közt említette Dlusztus Imre a negyvenes évek előtti zsidó származású játékosok portréjának megrajzolását, hiszen vagy elpusztultak a haláltáborokban, vagy kényszerűen nevet változtatva hagyták el az országot. Az érdekességek közt említette Kubala László (1927–2002) pályafutását, akinek szobra áll Barcelonában. A szerzők a nemzetközi források felhasználása mellett levéltári adatokkal is dolgoztak, de alapforrásnak számított a Népsport, melyet tízéves koruk óta olvastak mindketten.

A szívélyes hangulatú találkozón a résztvevők Vigh László meghívására fehér asztal mellett fejezték be a foci körül zajló beszélgetést a könyv írójával. A szerző elmondta, terveik között a világbajnokságok történetének megírása és a magyar, valamint román színekben is játszó 70 focista pályafutásának kötetbe rendezése szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában