Szenzációs vb-szereplés után

2018.08.01. 20:00

Gáspár Dávid és Kovács Georgina az U17-es vb-n elért 4. helyezésről

Negyedik helyen végzett a magyar női U17-es kosárlabda válogatott a korosztály Minszkben rendezett világbajnokságán. A Völgyi Péter – Iványi Dalma – Gáspár Dávid irányította korosztályos csapat minden várakozást messze felülmúlva a világ legjobbjai közt végzett. A csapat tagja volt a ZTE NKK fiatal tehetsége, Kovács Georgina, s mind a hét mérkőzésen pályára lépett.

Jóna István

Kovács Georgina „munkában” a vb-n. Valamennyi mérkőzésen szerepet kapott Fotó: fiba.com

A magyar válogatott csoportjából veretlenül, csoportelsőként jutott az egyenes kieséses szakaszba, ahol a későbbi győztes USA és a két évvel ezelőtti aranyérmes ausztrál válogatottól kaptak csak ki. Ezzel Magyarország a 4. helyen végzett, ami minden előzetes várakozást felülmúl. Kovács Georgina minden mérkőzésen pályára lépett és átlagban 16,7 percet töltött a parketten. Összesen 36 pontot szerzett, közte nyolc hárompontost.

– Még a hatása alatt vagyok ennek a világversenynek, nehéz szavakkal leírni, hogy milyen fantasztikus élmény volt – kezdte visszatekintését Kovács Georgina.

A válogatott meccsről meccsre egyre jobb lett, és amit elértek, az óriási eredmény tőlünk.

– Nem volt elvárás velünk szemben, csak annyi, hogy adjuk ki magunkból a maximumot – mondta Gina. – Két katartikus meccsünk volt. Az első a spanyolok ellen, akiktől a felkészülés során ha csak pár ponttal is, de háromszor kikaptunk. A világbajnokságon viszont sikerült egy ponttal legyőznünk őket és megnyernünk a csoportot. A másik, a négy közé kerülésért a japánok ellen csata volt. Mindenki a legjobbját hozta.

Kovács Georgina „munkában” a vb-n. Valamennyi
mérkőzésen szerepet kapott Fotó: fiba.com

Gina ezen a találkozón tíz pontot szerzett és nagyban hozzájárult a kellemetlen szerkezetű távol-keleti csapat legyőzéséhez.

– Az élmények mellett nagyon hasznos is volt a vb, mert előhozta a gyengeségeimet, de azt is megerősítette, amiben jó vagyok. Remek tapasztalatszerzés volt, amit, remélem, majd a hazai bajnokságban hasznosítani is tudok.

A szakmai munkáért Völgyi Péter vezetőedző mellett Iványi Dalma és Gáspár Dávid másodedzők voltak a felelősök. A ZTE NKK fiatal mesterének a feladata az ellenfelek feltérképezése, divatos szóval élve „scoutolása” volt, azaz videók segítségével elemezte az ellenfelek erősségeit és gyengeségeit.

Balról Gáspár Dávid, Kovács Georgina és a szövetségi kapitány Völgyi Péter közös
fotója Minszkből Fotó: a szerző

– Mindig jó egy ilyen világversenyen ott lenni, hiszen új játékstílusokat ismerhetünk meg, és nagy edzőegyénisé­gekkel is találkozhatunk. Büsz­keséggel tölt el, hogy ott lehettem Minszkben, de a csapatra is nagyon büszke vagyok – ezek már Gáspár Dávid szavai voltak a hazaérkezés után. – Nagyon sokat lehet ta­nulni ebből, hiszen ilyen terhelést nem kapnak a játékosok a hazai bajnokságban. Hogy miként kezelték ezt a lányok? Nos, nagyon sokat lehetett belőle tanulni. Jó garnitúra jött össze, akik közül 6-7 játékosra szép jövő várhat. Ami az erősségünk volt, hogy csapatként tudtunk működni és a lányok remekül védekeztek. A világ legjobb négy csapata kö­zé kerülni minden elképzelésünket felülírt!

A bronzmérkőzésen a két évvel korábbi világbajnok Ausztrália volt az ellenfél. Végig pariban volt a válogatott, de végül apró hibák döntöttek az ellenfél javára.

– Természetesen van egy kis hiányérzetünk, hiszen közel voltunk az éremszerzéshez. Kosárlabdás közhellyel élve, a kevesebbet hibázó csapat nyert. Mindkét együttes nagyon fáradt volt a bronzmeccsen, és csak a végén tudtak fölénk kerülni az ausztrálok.

Gáspár Dávidnak és Kovács Georginának mindössze két napja volt, hogy hazalátogasson Zalaegerszegre, majd szerdán mindketten csatlakoztak az U 18-as kerethez. Csütörtökön már repülőre szállnak és Olaszországba utaznak a korosztály kontinenstornájára.

Gáspár Dávid elmondta, hogy az augusztus 4-én kezdődő U18-as udinei Eb-re mindössze néhány helyen változik majd a keret, szinte a világbajnoki gárda utazik. A cél az A-divíziós tagság megőrzése.

– Úgy gondolom, hogy az Eb-n nem lesz olyan kiemelkedő csapat, mint amilyen a vb-n volt, viszont annál inkább kiegyensúlyozott lehet a mezőny – vélte Gáspár Dávid. – Csoportellenfeleink – Szlovénia, Németország, Lettország – közül a lettek hozzánk hasonlóan a vb-csapatukkal jönnek. A németek erősek lehetnek, míg a szlovénekről keveset tudunk.

A válogatottunk szeretne a legjobb pozícióban végezni a csoportkörben és kevésbé erős riválist kapni a folytatásban. A divízióból az utolsó három válogatott esik ki, az első öt pedig kvalifikálja magát a 2019-es vb-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában