Kosárlabda

2018.01.08. 20:39

Újra a házigazda ZTE KK nyert az Ivánkovics Emléktornán

A helyi kosárlabdasport emblematikus alakjára, Ivánkovics „Cini” Istvánra emlékeztek szombaton nemzetközi utánpótlástorna keretében.

Jóna István

Fotó: Pezzetta Umberto

A második alkalommal megrendezett emléktorna kicsit más volt, mint az elmúlt évi első rendezvény.

A szervezők ugyanis a ZTE KK 1978-ban, tehát éppen negyven éve az NB I-be feljutott csapatáról is megemlékeztek – elvégre ennek az együttesnek meghatározó tagja volt maga Ivánkovics István is.

A kertvárosi Apáczai VMK tornatermében a házigazda Zalakerámia-ZTE KK mellett a RiCsilla Sport, a Kozármisleny SE és az osztrák Oberwart Gunners csapatai versengtek a tornagyőzelemért.

A hivatalos megnyitón Gecse Péter alpolgármester köszöntötte a csapatokat és kiemelte: fontos, hogy emlékezzünk a megyeszékhely egyik meghatározó csapatsportjának jeles képviselőjére. A házigazda intézmény részéről Flaisz Gergő igazgató a sportrendezvények felé való nyitást hangsúlyozta.

A hivatalos rész folytatásában a VMK galériájában berendezett emlékkiállítást tekinthették meg az egybegyűltek, akik között már a ’78-as bajnokcsapat tagjai – Halász István, Vágvölgyi Tamás, Góczán Gábor, Nagy József, valamint Szűcs József, aki az első osztályba feljutott csapathoz érkezett 1979-ben – is jelen voltak.

A tárlaton látható volt egyebek közt az 1978-as bajnoki serleg, a Göcsej Kupa trófea, valamint Ivánkovics István 15-ös számú meze és bajnoki aranygyűrűje is. Lapunk archívumának segítségével az 1977-78-as mérkőzésekről készült tudósításokat is viszontláthatták egy lefűzött mappában a látogatók. A rendezvényen jelen volt a kupa névadójának özvegye, testvére és fia is.

A kiállítás rengeteg emléket idézett fel
Fotós: Pezzetta Umberto

Gecse Péter megnyitója után Stárics Kornél, a ZTE KK ügyvezetője beszélt a klub jubileumi évéről, melyben két bajnokcsapatra, a ’78-as és a ’88-as együttesre is emlékeznek. Jó volt látni, ahogy az újságcikkek és a képek előtt régi emlékeket elevenítenek fel az egykori kosárlabdázók.

Aztán következett a játék. A 2006-os korosztály küzdelmeit körmérkőzéses rendszerben bonyolították le, olykor parázs csatákkal. Az idei tornát is a Zalakerámia-ZTE KK nyerte veretlenül, megelőzve a Kozármisleny és a RiCsilla csapatát. A negyedik helyen az Oberwart végzett, melynek zalaegerszegi edzője, Takó Balázs nagy örömmel hozta el csapatát.

Párharc a 2006-osok tornájáról

A torna legjobb ötösébe az edzők delegálhattak csapatonként egy főt, valamint a házigazda ZTE KK-ból plusz egy játékos került kiemelésre. A névsor: Pusztai Linda (Kozármisleny SE), Kovács Viktor (RiCsilla Sport), Aron Schutter (Oberwart Gunners), Gerencsér Botond, Horváth Bálint (mindketten Zalakerámia ZTE KK). A szervezők ajándékai mellett utóbbi a torna legjobb játékosaként még egy serleget is átvehetett a névadó testvérétől, Ivánkovics Máriától.

A szervezők részéről Csizmadia László, a Zalaegerszegi Szabadidősport Szövetség Kosárlabda bizottságának elnöke elmondta: a jövő évi tornán immár két korosztály tagjainak szeretnének majd játéklehetőséget biztosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában