Zalai irodalmi fieszta

2018.07.18. 12:00

Fesztivál a Hévíz című folyóirat 25. évfordulóján

Huszonötödik évfolyamába lépett a Hévíz művészeti folyóirat. A jubileumot a Hévíz25 fesztivál című kétnapos irodalmi programsorozattal ünneplik a fürdővárosban, amely névadója és kiadója az országos rangú periodikának.

Arany Horváth Zsuzsa

Az egregyi szőlőhegyen szombaton gasztroesttel zárul a Hévíz25 fesztivál Fotók: archív

A program kivitelezését a hévízi önkormányzat támogatása teszi lehetővé, házigazdának Szálinger Balázs korábbi főszerkesztőt kérték fel. Ismeretes, hogy Cserna-Szabó András vette át a lapvezetési feladatokat, ám Szálinger Balázs egyek közt e fesztivál szervezésével is aktív tagja maradt a szerkesztőségnek.

Július 20-án, pénteken 16 órakor a városi könyvtárban nyitják meg a fesztivált, a köszöntőt Papp Gábor, Hévíz polgármestere mondja, és ő adja át a Hévíz Irodalmi Díjat, amelyet öt évvel ezelőtti alapítása óta az előző eszten­dőben a lapban publikáló szer­zők közül nyeri el a legérdemesebb. A laudációt Fehér Renátó szerkesztő tartja.

Az egregyi szőlőhegyen szombaton gasztroesttel zárul a Hévíz25 fesztivál Fotók: archív
A beszélgetések helyszíne a városi könyvtár lesz

A Kossuth-díjas költő, Takács Zsuzsa betegsége miatt sajnos elmarad a vele tervezett beszélgetés, helyette a Hévíz U25 verspályázatának előzsűrije (Fehér Renátó, Szálinger Balázs és Vajna Ádám) értékeli a pályázatot.

– Az U25 verspályázat a lap születésnapjához illeszkedik, hiszen 25 év alatti alkotók számára hirdettük meg – mondta lapunknak tegnap Szálinger Balázs ezzel kapcsolatban. – Összesen 216 jeligés pályamunka érkezett, az előzetes javaslatunk után a Takács Zsuzsa, Beck Zoltán, Kemény István alkotta főzsűri szavazatai alapján hirdetünk győztest. Az önkormányzat jutalma az irodalmi díj értékével azonos rangot ad az elismerésnek.

A Kossuth-díjas Takács Zsuzsa is szerzője a lapnak
A legutóbbi szám címlapján Dosztojevszkij
Szálinger Balázs házigazda, volt főszerkesztő

Az öt esélyes (Csete Soma, Kalocsai Péter, Kovács Boglárka, Vas Máté, Vida Kamilla) között Helikon irodalmi nagydíjas is akad.

Pénteken 18 órakor a Festetics téren nyílik meg az a kiállítás, amely Palásti András írókat, költőket ábrázoló, a Hévíz posztermellékleteként megjelenő fotóit tárja a közönség elé. Este nyolckor ugyanitt azokkal a fiatalokkal beszélget Vajna Ádám szerkesztő, akiknek az indulását a Hévíz is segítette. Ezután adják át az U25 vers­pályázat díját.

– Felfedezettjeink közt van például Körösztös Gergő, aki szintén a Helikonon tűnt fel, majd egyetlen Hévíz-közlés után beválogatták a Szép versek antológiába – tájékoztatott Szálinger Balázs.

Július 21-én, szombaton 15 órakor az első húsz évet tekintik át: Cséby Géza íróval és Szántó Endre akkori szerkesztővel Szálinger Balázs beszélget a városi könyvtárban. Aznap fél hatkor kezdődik a Festetics téren a Hévíz-díjasok estje, amelynek keretében Háy Jánost, Szántó T. Gábort, Kemény Istvánt és Bereményi Gézát Fehér Renátó faggatja.

A Hévíz25 fesztivál végül az egregyi hegyre költözik, ahol az Öreg Harang borozóban főzéssel egybekötött irodalmi gasztroestet szerveznek. A főszerkesztő Cserna-Szabó András, Darida Benedek (nekik köszönhetjük a 2007-ben megjelent Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan szakácskönyvet), Saly Noémi várostörténész, valamint Szálingerné Baka Éva (Balázs édesanyja) vállalkozik a fesztivál jóltartására. Háziasszonyként Szederkényi Olga író-fordító koordinálja az eseményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában