Az egykori és a jelenlegi rajz- és művésztanárok alkotásaiból

2024.03.19. 16:30

Jubileumi kiállítás nyílt Zalaegerszegen a Báthory-galériában

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Technikumában az idei tanév a szakképző intézmény 70 éves fennállásának jegyében telik. Kedden ez alkalomból nyitották meg a jubileumi kiállítást a jelenleg és egykor ott tanító rajztanárok és képzőművészek alkotásaiból a Báthory-galériában.

Antal Lívia

A kiállítás megnyitóján (b-j): Szényi Zoltán festőművész, rajztanár, művésztanár, Papp Miklós rajztanár, Király Hajnalka rajztanár (a háttérben), Müller Imre képzőművész, H. Póka Emőke textilművész és Nyakas Krisztina egykori diák, óraadó. A mikrofonnál: Szényi Krisztina rajzpedagógus, a Göcseji Múzeum munkatársa

Fotó: Antal Lívia

– Jubileumi évünket rendezvénysorozat kíséri végig, amelynek nagyon fontos állomása a kiállítás, mondta köszöntőjében Pusztai Zsuzsanna, a Báthory István Technikum igazgatója. Kiemelte, a tárlatot a Báthory-galéria gondozója, Berzsenyi Marietta matematika szakos kolléganőjük álmodta meg. A kreatív ágazaton tanítók is segítettek a kiállítás összeállításában, amely azon művészek és rajztanárok alkotásaiból mutat ízelítőt, akik az elmúlt 70 év folyamán megfordultak az iskolában.

A Báthory-technikum 70 éves fennállása alkalmából nyílt meg a jubileumi tárlat
Fotó: Antal Lívia

Név szerint: Borbás György, a Báthory-iskola, majd Zrínyi Miklós Gimnázium néhai művésztanára, H. Póka Emőke textilművész, aki németet tanított a Báthoryban, Király Hajnalka rajztanár, Lóránt Zsolt, aki többek között digitális kultúrát oktat az intézményben, Müller Imre képzőművész, Nyakas Krisztina, aki tanítványa volt az iskolának, jelenleg óraadó tanára, Nyakas Viktor fotóművész, Papp Miklós, a Báthory-technikum földrajz–rajz szakos tanára és Szényi Zoltán festőművész, rajztanár, művésztanár.

Az alkotásokat Szényi Krisztina rajzpedagógus, a Göcseji Múzeum munkatársa, a szakközépiskola egykori tanítványa ajánlotta a diákok és az érdeklődők figyelmébe:

– Akik korábban itt tanultak, illetve jelenleg ide járnak, a kiállítás alkotóival csak rajztanárként találkozhatnak, művészként szinte sohasem. A Báthory-galériában most bemutatott műveik épp azt szolgálják, hogy a diákok erről az oldalukról is megismerhessék a technikum egykori és jelenlegi művész-rajztanárait – emelte ki.

– Művészettörténetet tanítottam a Báthoryban az 1990-es évek közepén az akkori igazgatók felkérésére, amelynek az volt a célja, hogy felkeltsük a diákok figyelmét a művészetek iránt. Úgy érzem, hogy ez jobbára sikerült. A jubileumi kiállítással szintén ez a szándékunk – mondta Szényi Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában