Mindjárt 100

2024.01.30. 14:30

Pásztor Irma zongoratanárról nevezték el a kanizsai zeneiskola hangversenytermét

Mindjárt 100 címmel az idei évtől indította el új programsorozatát a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI, melynek keretében hétfőn az intézmény hangversenytermét egykori tragikus sorsú tanárukról, Pásztor Irmáról nevezték el.

Benedek Bálint

A hangversenyterem névadóján Baki Andrea zenetanár játszott a közönség előtt

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen megjelent Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Balogh László polgármester és Bizzer András alpolgármester, valamint több önkormányzati képviselő is.

A vendégeket Baráth Adrien igazgató köszöntötte. Elmondta: az eseménysorozatot azzal a céllal indították már az idén, hogy a 2026-os centerániumot előkészítve különféle rendezvényeken megismerhessék az iskola történetét, bepillanthassanak az egykori tanárok életébe, munkásságába. A város akkori lelkes vezetősége, dr. Sabján Gyula polgármester, dr. Krátky István polgármester-helyettes és Hemmer Károly 1926. szeptember 1-jén alapította a városi zeneiskolát.  

Fotó: Szakony Attila

– Névadónak egy olyan egykori zongoratanárt, a 130 éve született Fábiánné Pásztor Irmát választottunk, akinek a neve, sajnos több évtizedre feledésbe merült – folytatta. – Most ezzel a megemlékezéssel és névadó ünnepséggel tisztelegtünk a diákokkal, tanárokkal, illetve a Nagykanizsa Zenei Lexikon írója, Kocsis Katalin előadásával. S Kollonay Zoltán zenetanár írt egy darabot Szellő címmel, melynek ősbemutatóját is megtartottuk.

1926. szeptember 1-én létrejött a Városi Zeneiskola. Igazgatója Vannay János lett, aki a kor ismert zeneszerzője is volt. 2005-től az Aranymetszés Művészeti Iskolával történt egyesülés után a négy hivatalos művészetoktatási forma közül háromban működnek: zeneművészet, táncművészet, képzőművészet. 2007-ben az iskola az országos minősítésen a "Kiválóra minősített művészetoktatási intézmény" címet nyerte el. 2010-ben megkapták a Zalai Prima Díjat. 2013-ban Tehetségponttá váltak. 2018-ban elnyerték a Magyar Alapfokú Zenepedagógiai Értéktár címet.

Kocsis Katalin kiterjedt kutatásaiból kiderült: Pásztor Irma tősgyökeres nagykanizsai család szülötte, aki – tanulmányi idejét leszámítva – egész életét Kanizsán élte le és a város kulturális életét gazdagította nem mindennapi művészetével. Ötvenévesen pedig egész családjával együtt erőszakos halált halt.

– Elvégezte a Zeneakadémiát, közben egyik kedvenc növendéke volt Thomán István magán-zeneakadémiájának – mesélte. – Thomán Liszt Ferenc egyik legjobb növendéke volt, talán a leghitelesebben adta tovább mestere tanítását és tapasztalatait. Pásztor Irma így művészileg Liszt "zenei unokája". Nagykanizsán maradt, így jóval kevesebb lehetősége maradt országos és nemzetközi karrier építésére - pedig a tehetsége és a tudása alapján rászolgált volna. Közben férjhez ment Fábián Miksa hitközségi titkárhoz, egy lánya született. Aztán 1942 végén zsidó származása miatt kényszer-nyugdíjazták, majd 1944 tavaszán özvegy 81 éves édesanyjával, férjével és lányával haláltáborba hurcolták, ahonnét egyikük sem tért haza. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában