Bevonták az ifjúságot a hagyományőrzésbe

2023.11.19. 16:00

Őrzik a horvát identitásukat – Kórustalálkozót tartottak Szepetneken

A települési és a horvát nemzetiségi önkormányzat szervezésében szombaton az iskola tornatermében rendezték meg a 17. Horvát kórusok találkozóját.

Benedek Bálint

A horvát kórusok találkozóján elsőként a szepetneki Veseli Zbor horvát kórus lépett fel Tánczos Laura vezetésével, akiket MužiKaj tamburazenekar kísért

Fotó: Szakony Attila

Az eseményt Markács Zoltán, a szepetneki horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke nyitotta meg. Beszédében méltatta azt a 12 fellépő zenekart, kórust és énekkart, akik évek óta visszatérnek a találkozóra. Elmondta: az első összejövetelnek a célja nemes volt, a 2006-ban leégett tornaterem felújításának segítésére gyűltek össze a környékbeli települések csoportjai. A jó barátság megmaradt és onnantól kezdve minden évben találkoznak a nagykanizsai, tótszentmártoni, molnári, semjénházai, tótszerdahelyi és petriventei együttesek, hogy immár a horvát hagyományokat ápolják.

– Nagy öröm együtt látni ennyi Mura menti horvát település horvát egyesületeit, kórusait és a fiatal tambura zenekarjait – ezt már Vargovics Józsefné, a Zala Vármegyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondta megnyitójában. – A jelenlévő szervezetek fellépésével a közönség meghallhatja és megláthatja azt a kivételes örökséget, amire mi horvátok olyannyira büszkék vagyunk. Már a Nagykanizsán megtartott országos horvát napon több kulturális csoport is bemutatkozhatott, sok fiatallal, az ő jelenlétük melegséggel tölti meg a szívünket. Ennyi tambura zenekar még soha nem működött a vármegyében, ami szintén boldogság.

Vargovics Józsefné szerint az ifjúság bevonása a tradícióik továbbadásába mutatta meg az önkormányzatuk számára, hogy mennyi eredmény elérésére képesek együtt. Például sok horvát nyelvtanfolyamot szerveznek, a települések maguk is indíthatnak képzéseket, a vármegyei horvát nemzetiségi önkormányzat segít mindenben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában