Művészet

2023.11.05. 16:00

Farkas Ferenc kisplasztikái a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben 5.

A Munkácsy-díjas szobrászművész ebben az esztendőben lett 65 éves, ez alkalomból a képzőművészeti pályát áttekintő kiállítás tiszteleg a munkássága előtt a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, amelyet november 25-ig láthat a közönség.

Arany Horváth Zsuzsa

Rodin Farkas Ferenc kisplasztika

Fotó: Pezzetta Umberto

A művésztanárként is ismert alkotónak több kisplasztikája is helyett kapott a volt zsinagóga karzatán lévő tárlaton, melyek elődöket, neves szobrászokat, festőművészeket formálnak.  Portálunk a hét végén ezek közül mutat be kilencet ismertető sorozat keretében. Láthatjuk, hogyan látja Farkas Ferenc Leonardo Da Vincit, Albrecht Dürert, Maulbertsch-et, Munkácsy Mihályt, Rodint, Rippl-Rónai Józsefet, Mednyánszky Lászlót, Giacomettit, Eschert, El Grecot.

Rodin Gondolkodója a párizsi múzeum kertjében
Forrás: Rodin Museum Paris

5. François-Auguste-René Rodin (1840- 1917) francia szobrászművész

Rodin életteli, drámai, szenvedélyes megfogalmazású, érzelemgazdag szobrai a historizmus ellenpólusát képezik, művészete a modern szobrászat kiindulópontja. A szimbolizmussal  és az impresszionizmussal elkötelezett. Legtöbb alkotását a Rodin Múzeum őrzi Párizsban, művei közül néhány látható a budapesti Szépművészeti Múzeumban is, szobrainak másolatai benépesítik az európai műveltséghez kötődő világot. S mindezt reménytelenül súlyos rövidlátással küzdve érte el.  Első nagy kompozíciója a hat alakból álló A calais-i polgárok szoborcsoport, majd Balzac és Victor Hugo emlékműve. Nagy huzavona volt A calais-i polgárok körül, Calais város vezetése méltatlannak találta városához Rodin művét, végül csak ráálltak a befogadására, ma ez a legnagyobb büszkeségük. A hatalmas erőt sugárzó Balzac szobrot nagy tiltakozással utasította el a francia írók szövetsége, majd csak 1939-ben kerülhetett méltó helyére. Ma Párizs egyik büszkesége, amellyel nemcsak a Rodin Múzeumnál, hanem a Raspail és Montparnasse sugárutak kereszteződésénél is találkozhatunk. Másolatát New York-ban is felállították. Gondolkodó, valószínűleg a leghíresebb Rodin alkotás. A Pokol kapuja oromzatára tervezte, és a művéről elmélkedő Dantét ábrázolja, bár önálló munkaként ismert.

Rodin alakja
Fotó: Pezzetta Umberto

Farkas Ferenc életrajza a szobrászművész honlapján

1958. február 15-én születtem Zalaegerszegen. 1976-ban érettségiztem a Pécsi Művészeti Szakközépiskola kerámia szakán. 1986-ban diplomáztam a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán, mesterem Somogyi József szobrászművész volt. 1987-ig az intézmény mesterképzős hallgatója voltam. 1986-tól tagja vagyok a Művészeti Alapnak (MAOE), 1986-87 között tagja voltam a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának, 1987-92 között pedig a Zala’Art Egyesületnek. 1994-től a zalaegerszegi Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnázium tanára vagyok. 2006-tól a Vitrin Képző- és Iparművészeti Egyesület tagja vagyok. 2022-től a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének tagja vagyok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában