Összművészeti találkozó kisebb újításokkal

2023.06.28. 20:00

Nagykorú lett az alkotótábor Zalaszentgyörgyön

Felüdülni, kikapcsolódni, a világ dolgait megvitatni és természetesen alkotni térnek vissza minden nyár elején – idén a bűvös tizennyolcadik alkalommal – a mostanra barátokká lett képzőművészek Zalaszentgyörgyre. A közösség más-más tagjának alkotásaiból nyílik kiállítás évente a Porta Tájházban, idén Szepesi Andor mutatkozott be.

Mozsár Eszter

Kárpáti József (jobb szélen), a legújabb résztvevő alkotását szemlélik a többiek. Balról jobbra: Szepesi Andor, Buday Mihály, Kerezsi Anita, mögöttük Bényi Éva és Németh Ida (takarásban).

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezúttal a Válon élő Kárpáti József, s a zalaegerszegi Nemes László festőművész érkezett „újoncként”. A nyugdíjas művésztanár, Kárpáti József éveken át készítette fel tanítványait az egyetemi felvételikre, s vállal tanítást ma is. Számos alkotótáborban oktatta a fiatalokat idehaza, valamint Olaszországban, Lengyelországban, Svédországban egyaránt. Buday Mihály invitálásának eleget téve utazott Zalába, ami elsőre rabul ejtette. Ha tehetné, takaros kis házát megfogná és ide helyezné a festői lankák közé, mondta.

Mindig jól megszokott helyén alkot az üzbegisztáni születésű, Budapesten élő Alim Adilov, a régi visszatérő.
Fotó: Pezzetta Umberto

- Tavaly találkoztunk Kecelen Mihállyal, nem szoktam művésztelepekre járni, az volt az első, s most örömmel jöttem ide – felelte kérdésünkre Kárpáti József, aki elkezdett munkáit szeretné itt befejezni. - Absztrakt festőként aktív részese voltam a 60-70-es években a hazai művészeti élet megújításának. Kokas Ignác volt a mesterem, sok mindenkitől tanultam, de ő volt számomra a legmeghatározóbb. Szürreális világot alakítottam ki, később az emberábrázolás felé fordultam, a portrék, az aktok a kedvenceim. Leginkább azt tanulmányozom, hogy a fényhatások, reflexek, árnyékok miként verődnek vissza az emberi testről. Maga a fény adja meg azt az isteni varázslatot, ami által végül spirituális töltetet kap a festmény – avatott be a részletekbe Kárpáti József, majd hozzátette: a női test az egyik legszebb dolog a világon, művészetében megpróbálja a lélek és test egyensúlyát ábrázolni.

Bényi Éva és Szepesi Andor munka közben.
Fotó: Pezzetta Umberto

Különlegessé tette a XVIII. Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelepet, hogy egyórás, a Nemzeti Filmintézet által támogatott dokumentumfilmet forgatott a Zalaegerszegi Televízió stábja a közösség életéről. Ottjártunkkor Szigeti Éva szerkesztő-műsorvezetőnek Kerezsi Anita és Blum Dávid vallott művészeti munkásságáról. Pusztai Bálint és Kondákor Miklós operatőrök napokon át kísérték figyelemmel a kavalkádot. Program pedig akadt bőven, a tartalmas időtöltésről, mint minden évben Buday Mihály, a telep művészeti vezetője és segítői gondoskodnak.

 

- Kis lépésekben újítunk minden évben a művésztelep köré szervezett fesztiválon – mondta a festőművész. - Újdonság, hogy vasárnap este Bruti előadásával a standup-comedy műfaját is behoztuk. Tavaly nagy sikert aratott, hogy bevontuk a művészeket is egy kis szerepjátékba. Akkor a boldog békeidőket és a gengszterek világát idéztük fel, most a reformkor végét és a századelőt elevenítettük fel fikciós történelmi játékunkban Nyári Elek és zenekarának közreműködésével. Az elkészült alkotásokból pénteken lesz zárókiállítás, ahol népviseleti bemutatót és tombolasorsolást tartunk, majd a Happy Singers együttes lép fel. Másnap tíz társammal együtt felkerekedünk és egy hétig a Tófeji Nemzetközi Művésztelepen veszünk részt – összegezte Buday Mihály.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában