Kultúra

2023.06.23. 09:30

Beszélgetős könyvek, ahogy csak ő tudja

Tanakodós, ráérős, csöndes, de masszív válaszokat kereső, találó beszélgetés kerekedett a KártélyházNyár szövetébe simuló Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál egyik estjén, amikoris Bérczes László engedte közel magához publikumot.

Arany Horváth Zsuzsa

Bérczes László és Karáth Anita Fotó: Kvártélyház

Azt mondja Karáth Anitának, a szavak azesti terelgetőjének, hogy a gyökértelenség az egyik meghatározó élménye önmagával kapcsolatban. Miközben erős a megfelelési vágy, a kötelességtudat, ami félig szülői örökség, hiszen ahogy eredetileg ő, az apja is tanár volt. A Debrecenben szerzett német-angol szakpár először Szolnokon volt hasznára az ott a hetvenes évek második felében gimnáziumi padokat koptatóknak, ám, amikor a korabeli váratlanul pezsgővé lett színházi világ, jelesül Paál István, Szeged és Kaposvár eltérítette hősünket a teátrumi levegő felé, már csak a felnőve munkatársává váló kislánya hallhatott tőle angol szót.  (A Jászai Mari díjas Bérczes Lászlót manapság a baranyai, kisharsányi  Ördögkatlan Fesztivál szervezőjeként is jegyzik, ebben segédkezik Anna.) A nem használt nyelvtudás nagyon el tud kopni, ő például úgy járt, hogy amikor Torontóba hívták rendezni (A Vágy villamosa), saját egykori tanítványától vett újra angolórákat.

Ambíciója az emberek, az értékek osztályozás nélküli egymáshoz rendelése, ez mutatkozik meg a fesztivál fellépőinek listájában, hiszen kizárólag a produkciók minősége számít, nem a szekértábor, ahova valamiért besorolódnak.

Ez a makacsul természetes nyitottság, a jóra való rezonálás képessége sokfelé ágaztatta a művészi pályát, ami a rendezéseken túl az újságírás, a művészeti írás területén is helyet kért és kapott. (A bárkás Hajónapló csak egy példa.) „Szeretnék tanár lenni, szeretnék újságot írni meg szerkeszteni, szeretnék színház körül nyüzsögni, színházat... nem meghatározni, de a lényem szerint mégis erősen befolyásolni, mert úgy érzem, hogy képes vagyok rá.”, mondta erről 2001-ben.

Ezért hozható szóba, mikor könyvekről esik szó. Neki köszönhetjük Cseh Tamást, Törőcsik Marit, Mucsi Zoltánt új minőségben megszólító Beszélgetős könyveket. Mitől más, mint a szokványos interjúkötet? Úgy sejti, attól, hogy nagyon rá tud hangolódni a beszélgetőpartnerére. Nevezhetjük empátiának, képességnek mások jól értésére.

Hamarosan a kezünkben lesz a Kötőszavak című önéletrajzi könyve. Meglátjuk önmagára hogyan hangolódik...

Korábbi cikkeink:

https://www.zaol.hu/helyi-kultura/2023/06/ket-kotetben-a-kozseg-elmult-szazadai

https://www.zaol.hu/helyi-kultura/2023/06/tengernyi-nosztalgikus-tortenet

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában