Helyi kultúra

2023.06.23. 09:00

Tengernyi nosztalgikus történet

Az Adria, a horvát anyanyelv, a horvát kultúra, történelem, művészet, irodalom, gasztronómia kutatója, közvetítője Mihovics József volt kollégánk, a Zalai Hírlap ma már nyugállományú felelős szerkesztője, akinek sorban immár az 5. kötete kalauzolja olvasóját déli szomszédaink világába.

Arany Horváth Zsuzsa

A szerző a felmenői iránti tisztelet, valamint Horvátország mint örök úticél előtti főhajtás bizonyítékaként sorjázza köteteit, melyek rendre fogva tartó olvasmányélménynek bizonyulnak. Az Odalenn délen, a Zalán innen, Murán túl, az Azok a szép napok, A Mind magyar, mind horvát után itt a Tengernyi nosztalgikus történet.  A több mint 20 horvát útirajzot tartalmaz magyar nyelven, két irodalmi esszét és horvát nyelvű önéletrajzi ihletésű kisregényt tartalmazó könyv a Croatica Nonprofit Kft. gondozásában jelent meg, a bemutatóját májusban tartották a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, ahol Kiss Gábor főkönyvtáros beszélgetett a szerzővel.  Mint arról korábban beszámoltunk, a rendezvény vendége volt Ivana Herceg igazgató, a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének vezetője is.

 


A legújabb kötet első fejezetei a horvát művelődéstörténet közismert és kevésbé reflektorfényben lévő alakjainak megidézését tűzte célul: a Nobel-díjas Ivo Andrić nyitja a sort, majd az első hivatásos női újságíróval, Marija Juric Zagorka történetével ismerkedhetünk meg, akinek szobra is áll Zágráb belvárosában. A horvát Mindszentyként mutatja be a kötet Alojzije Stepinac zágrábi érseket (1898-1960), akinek ellentmondásos működése és megítélése miatt csak napjainkban kerül helyére az életműve. Hatására jellemző, hogy házi őrizete ellenére bíborosi rangot kapott a pápától 1952-ben, mire Jugoszlávia megszakította a diplomáciai kapcsolatot a Vatikánnal. 
A magyarok kedvelt nyári úticélja, Horvátország idegenforgalmi szempontból is más arcát mutatja a Tengernyi...-ben, hiszen nemcsak a tengerpart, hanem a kontinentális horvát vidék jön közelebb. 
Mihovics József külön fejezetet szentel a tenger sójának, az egykor fizetőeszközként is használt természeti kincsnek, a tenger ajándékának. 
A régi fotókkal illusztrált önéletrajzi családtörténet (egyelőre?) csak horvátul olvasható a kétnyelvű kötet végén. 

https://www.zaol.hu/helyi-kultura/2023/06/ket-kotetben-a-kozseg-elmult-szazadai

https://www.zaol.hu/helyi-kultura/2023/06/beszelgetos-konyvek-ahogy-csak-o-tudja

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában