Budapesten is hallható lesz

2023.05.04. 10:00

Király László zalaegerszegi származású Erkel-díjas zeneszerző Katyini rekviem című műve Lengyelországban

Varsóban, Krakkóban és Gdańskban mutatták be április 28–30-án Király László, zalaegerszegi származású Erkel-díjas zeneszerző és Polner Zoltán költő Katyńi requiem című művét a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus előadásában.

Arany Horváth Zsuzsa

Király László a varsói hangverseny után

Fotó: ZH

Király László, a mű zeneszerzője Polner Zoltán szegedi költő verseire és Cyprian Kamil Norwid lengyel költő Gyászódájára, valamint a latin nyelvű halotti mise szövegére 2012-13-ban írta a Katyńi Requiemet, mely Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának kezdeményezésére és zenekarának felkérésére született. Az ősbemutatót 2015. november 8-án vezényelte a szegedi dómban.

A turné első állomása a gdański Második Világháború Múzeum volt. Szombaton a varsói Mindenszentek temploma adott helyet a hangversenynek, vasárnap a krakkói Słowacki Színházban csendült fel a zenemű. A koncertsorozat a varsói magyar nagykövetség, a varsói Liszt Intézet, valamint a budapesti Wacław Felczak Alapítvány társszervezésében valósult meg.  A zeneszerző arról tudósította lapunkat, hogy a koncertről Gdansk-ban felvétel is készült, amit később vetítenek a lengyel tévécsatornákon. A történet folytatódik, tette hozzá,  az Óbuda-Békásmegyeri Lengyel Kisebbségi Önkormányzat vezetője ugyanis azt tervezi, hogy 2 év múlva, a mészárlás 85-ik évfordulóján Budapesten hangzik fel a darab.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában