Vajon tudunk nemet mondani?

2023.05.17. 14:45

Boldogság, függőségek nélkül (videó)

A nagykanizsai HSMK-ban szerdán negyedik alkalommal szervezték meg a neveléstudományi konferenciát, melyen közkívánatra dr. Zacher Gábor főorvos tartott előadást a generációkat érintő függőségekről és szenvedélybetegségekről.

Benedek Bálint

Az esemény előtt a függőségek elkerüléséről beszélgetett, balról: dr. Zacher Gábor, Sipos Edit és Magyar Ferenc

Fotó: Szakony Attila

Az esemény előtt dr. Zacher Gábor néhány gondolatban összefoglalta Vajon tud-e nemet mondani? című előadását. Elmondta: a kihívásokról beszél, amelyek megszaporodtak az elmúlt években. Nemrég tartották a 45. érettségi találkozójukat, más világot éltek, bár ugyanolyan fiatalok voltak, de a kihívások másképp alakultak. Kábítószer akkor is volt, de jellemzően nem találkoztak a szerekkel, az alkohollal, a dohányzással persze igen. Most is van az online világ, ami őrült nagy kihívás a fiatalok szempontjából, s esetenként függőséget okoz. Fontos, hogy a hatások között keretrendszerben gondolkodjon a pedagógus, illetve az okos és bölcs felnőtt lehetőleg jó példával álljon elő. Belepakolhatnak a gyerek élethez szükséges puttonyába értékrendet, egyfajta jó rendszert, jövőképet és példaképeket: a felelősség a felnőtteké.

A rendezvény megnyitóján Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója a főorvos által elmondottakhoz hasonló gondolatokat osztott meg az érdeklődő tanárokkal. Kiemelte: a pedagógus feladata nemcsak az ismeretek, hanem az erkölcsi értékek átadása is, amelyek ismeretében a gyerekeknek lesz elég elszántságuk, kitartásuk, hogy boldogok legyenek.

– A küldetés teljesítéséhez nekünk, tanároknak is folyton képezni kell magunkat – folytatta. – Azért, hogy lépést tarthassunk a korral, az elektronikus kütyük bűvöletében létező, de a való világot sokszor nem eléggé ismerő diákokkal is. A mai kor gyermekét más hatások érik, s erre kötelességünk reagálni. A konferencia kapaszkodót, támaszt, megerősítést és új ismereteket ad, melyre szüksége van a ma pedagógusának is.

Ezt követően Balogh László polgármester lépett a mikrofonhoz. Kiemelte: gyermekeink a jövőnk, akiknek az egészséges felnőtté válásához nagy szükségük van a kötelékekre és a szakmai tudással bíró erős közösségre. Ezért lényeges a megerősítés, a tudásszerzés, a gyermekek fejlődéséhez és kibontakozásához szükséges legújabb tapasztalatok megismerése, amely e rendezvény egyik fontos célja.

A rendezvény főszervezője, Sipos Edit, az iskolapszichológusok munkaközösségének vezetője köszöntő beszédében a konferencia szükségességéről is szólt, hozzátette: a főorvos előadásához csatlakozva a többi foglalkozáson, műhelyben is a függőségek kialakulásának veszélyeiről, a megelőzés lehetőségeiről esik szó. Szeretnék, hogy a gyerekek szabadon dönthessenek arról, miként legyenek boldogok függőségek nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában