Több hónapos szünet után

2023.04.03. 20:00

Újra kinyitott a megyei könyvtár, Petőfi 200 kiállítással kezdtek (videó)

Az energiatakarékosság miatti több hónapos szünet után hétfőtől újra teljes nyitvatartással várja olvasóit a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a megyeszékhelyi Deák téri épületben.

Arany Horváth Zsuzsa

A hosszú szünet után érkeznek az első olvasók

Fotó: Pezzetta Umberto

A tíz órás nyitásra érkező olvasók és mindazok, akik ezen a héten látogatnak a bibliotékába levendula zacskót kapnak ajándékba, valamint elérhetőségük megadása után április 6-ig nyereménysorsoláson vehetnek részt, három szerencsés a Líra Kiadó könyvcsomagjával lesz gazdagabb egyvalaki pedig a megyei könyvtár ajándékkönyveit tudhatja magáénak.

A zárva tartás alatt is üzemelt a könyvtár, tájékoztatta lapunkat a korábbi igazgató, Kiss Gábor. A kölcsönzést megszervezték a könyvtárosok, az olvasókkal egyeztetett időpontban vihették és hozhatták a köteteket, előzetesen jelezhették az igényeiket, és a fontosabb rendezvények idejére ki is nyithatott a ház. A könyvtárosok több hónapi fegyelmezett munkáját hétfőn reggel köszönték meg a vezetők.

Az újranyitó napon egy kiállítással is készült a megyei könyvtár, hiszen hozzájuk érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása, amelyet Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára állított össze a róla elnevezett fővárosi irodalmi múzeum. A különleges, nagy A betűt formázó installációk,  (14 panel) Petőfi versei mellett felidézik életének fontosabb állomásait, számos, kevésbé ismert érdekességgel, relikviák fotójával szolgálnak. Például annak a kiskanálnak a képét, amelyet Arany János a Petőfitől kapott 20 krajcáros forradalmi érméből készíttetett az 1848/49-es szabadságharc leverése után.

A kiállítást Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója nyitotta meg, felolvasva a Dalaim című költeményt, melynek egyik sora (Átröpülök hosszában hazámon) adja a tárlat címét. A 14 panel végigböngészése képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét. A tárlatot legelőször a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI 7. /b osztályos tanulói tekinthették meg dr. Némethné Rácz Gabriella tanárnővel, ők hallgathatták meg a nagykanizsai Farkas Tibor zenész, az Igricek együttes vezetője zenés műsorát, mely a megzenésített költeményekkel hozta még közelebb az ismert és kevésbé ismert Petőfi-verseket a diákokhoz. A tárlat április 13-ig látogatható. Mg ezen a hét kerül sor Pannon Tükör kötet- és lapszám bemutatóra,  a magyar költészet napja alkalmából Lutter Imre lesz a vendég,  majd Péterfy-Novák Évával és Mérő Verával  találkozhatnak az olvasók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában