Jubileum

2023.03.04. 13:00

70. évfordulót ünnepeltek a HSMK színháztermében (galéria, videó)

Pénteken a HSMK színháztermében gálaműsorral ünnepelték egykori és jelenlegi pedagógusai, diákok és szülők közösen a Zrínyi Miklós - Bolyai János Általános Iskola Bolyai János Tagintézményének 70 éves jubileumát.

Korosa Titanilla

Palotás tánccal kezdődött a műsor, pedagógusok és 7-8.évf.diákok táncolták

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A műsor elején az iskoláról láthatott kisfilmet a közönség, majd a köszöntők sorát Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója nyitotta meg egy Bolyai Jánostól, a magyar tudomány egyik legemelkedőbb alakjától, az iskola névadójától vett idézettel.

- Ezen a napon, mikor a róla elnevezett iskola 70. születésnapját ünnepeljük, elvi kötelességünk rá is emlékezni, hisz nem csak zseniális matematikus volt, hanem a fizika területén is kiemelkedőt alkotott, a gravitációértelmezési munkásságával majdnem egy évszázaddal megelőzte Albert Einsteint - mondta. - Ugyanakkor zeneelméleti és filozófiai tevékenysége egyaránt jelentős, sőt, hadmérnökként részt vett a temesvári erőd korszerűsítésében is. Zseni volt, mondhatjuk á nyugodt szívvel, a magyar polihisztorok egyike. 

Majd arról beszélt, hogy 7 évtized jelentős a hazai közoktatás történetében, ám ennél is régebbi a Bolyai iskola múltja. Az épület a 18. század közepén épült, volt uradalmi vendégfogadó, de működött benne bíróság és ügyészség, 1943-45 között internáló tábor, 1952-ig rendőrakadémiaként szolgált. Ezután átadta helyét annak az iskolának, mely 70 éve szolgálja Nagykanizsa közoktatását. 

Ezután Cserti-Czuppon Anita tagintézmény-vezető szólt az intézmény jelenéről és jövőjéről, melyet közösen alakíthatnak gyerekek, szülők, pedagógusok, mert egy jól működő iskolához - mint mondta - erre a hármasra van szükség és arra, hogy meglegyen az egymás iránti tisztelet, megbecsülés, megértés és a szeretet. Olyan intézmény működtetésére törekednek, ahol a gyerekek szívében kedves, örömteli emlékek sora gyűlik össze az évek során. Elsődleges pedagógiai alapelvük a gyermekközpontúság. Művelt, szabad és gazdag személyiségű, boldogságra képes gyerekeket igyekeznek nevelni, akik felnőttként képesek felelősségteljes döntések meghozatalára. A névadóhoz hűen a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek a matematika oktatásra, kiemelten kezelik az idegennyelvek tanítását, és közben a sokoldalú, színes iskolai élet biztosításáról sem feledkeznek meg.

Balogh László polgármester ünnepi gondolatait hivatalos elfoglaltsága miatt nem személyesen, hanem levélben osztotta meg az ünneplőkkel. Köszöntőjét az iskola egykori diákja, Micsinai Dominik olvasta fel. 

Ezután az iskola 70 évét láthatta a közönség képekben, majd színes műsor, zene, tánc, jelenetek következtek tanárok és diákok előadásában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában