Kortárs művészeket támogatnak

2023.02.15. 12:00

Kiírták az Esterházy Art Award Magyarország 2023 pályázatot

Újabb képzőművészeti pályázatra hívja fel a figyelmet Tóth Norbert zalaegerszegi képzőművész. A kiírásra 45 év alatti zalai alkotók is jelentkezhetnek. Bőven van idő, ugyanis az Esterházy Art Award pályázatra a műveket online június 4-ig kell leadni.

Mozsár Eszter

Pillanatkép a legutóbbi, 2021-es Esterházy Art Award kiállítás megnyitójáról.

Forrás: Ludwig Múzeum

Az Esterházy Art Award odaítélésével a hercegi háznak a kortárs képzőművészet területén gyakorolt mecénási tradíciója folytatódik. Emellett közép-európai történelmének köszönhetően az Esterházy Privatstiftung kötelességének tekinti, hogy kulturális összekötő szerepet töltsön be Kelet és Nyugat, múlt és jelen között – olvasható a szervezet honlapján.

A 2009-ben megalapított és nyertesenként 5000 euróval járó, a fiatal kortárs képzőművészetet népszerűsítő díjat kétévente, minimum kettő, maximum három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri.

A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehet indulni. A beküldött pályázatok alapján a független, nemzetközi szakmai zsűri első körben előreláthatólag 20 pályázót választ ki. 2021-ben az Esterházy Art Award-ra 282 pályázat érkezett. A figyelemre méltó mennyiségű pályaműből 26 művészt jelölt a szakmai zsűri.

A zsűri tagjai:

Dr. Fabényi Julia,  a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója, Budapest

Dr. Ulrike Groos, a Kunstmuseum Stuttgart igazgatója, t.k. a Camille Graeser Alapítvány Zürich kuratóriumi tagja, a müncheni QUIVID Művészeti és Építészeti Bizottság tagja, Stuttgart

Barbara Horvath kurátor, művészettörténész, a Kunstverein Eisenstadt művészeti vezetője, Kismarton

Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung vezérigazgatója, Kismarton

Rieder Gábor PhD szabadúszó művészettörténész, kurátor, szerkesztő, Budapest

Szegedy-Maszák Zsuzsanna, PhD, művészettörténész, kurátor, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár főmuzeológusa, az Indiana University vendégprofesszora, Budapest

Vitus Weh kiállításszervező, kurátor, kultúrtudós, az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója

A zsűri által a második körbe beválogatott pályaművekből Short List 2023 – Esterházy Art Award Magyarország címmel 2023. december 15-től kiállítás nyílik a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. Előtte nap lesz az ünnepélyes díjátadó.

A kiállításra rendelkezésre álló múzeumi terek lehetővé teszik nagyobb méretű installációs projektek terveinek befogadását is.

„ Az Esterházy hercegek évszázadokon át támogatták a zenét és a képzőművészeteket. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál is a jelentős mecénások közé tartozott. Tehetséges jogászhallgatókat és fiatal kutatóorvosokat támogatott ösztöndíjjal, megmentette a csődközelbe került Magyar Tudományos Akadémiát és a Magyar Királyi Operaházat, és nagyvonalúan patronált számos zenei rendezvényt. Korának képzőművészetét vásárlásokkal és megbízásokkal segítette.

1937-ben indította útjára az Esterházy Művészeti Díjat, amelyet 1942-ig az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat ítélt oda magyar történelmi festészeti, magyar életkép-festészeti és szobrászati kategóriákban. Csak a II. világháború és az azt követő rendszerváltozás, amelynek során őt is bebörtönözték, vetett véget széles körű mecénási tevékenységének” - olvasható a Ludwig Múzeum oldalán.

A pályázat részleteiről itt olvashatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában