Hagyományőrzés

2023.02.22. 09:00

Huszonegy éve sütik közösen fánkot a botfai Őszirózsa Nyugdíjas klub tagjai

Először 21 évvel ezelőtt búcsúztatták közös fánksütéssel és ebéddel a farsangot a botfai Őszirózsa Nyugdíjas klub tagjai. Szerencsére a húshagyókedd még a nagyböjtöt megelőző nap, így az első ételként készített paradicsomos-, babos kerekrépalevest alaposan megpakolhatták hússal.

Fincza Zsuzsa

Gecse Péter a fánksütésben jeleskedő asszonyok körében. A képen mellette Dömötör Józsefné, előtte a sorban (balról jobbra) Pesti Tiborné, Németh Szilveszterné, Gulyás Erzsébet, Ekler Józsefné, Szakács Jenőné, Salamon Károlyné, Salamon Gyuláné és Simon Lívia

Fotó: Fincza Zsuzsa

Kedden az Erdődy-Hüvös kastély konyhájában 6 kiló lisztből sütötték a fánkot, minden feladatnak megvolt a felelőse: a háziasszony szerepét és a főzést Dömötör Józsefné Éva vállalta; Salamon Károlyné Ildi, Gulyás Erzsi és Ekler Józsefné Kati dagasztotta; Simon Lívia és Pesti Tiborné Zsuzsa szaggatta; Szakács Jenőné Marika sütötte; Salamon Gyuláné Erzsi porcukorral hintette meg a fánkot; Németh Szilveszterné Ildikó, a klub vezetője pedig mindenkinek kézre adta, amire szüksége volt.

A város vezetői az idei húshagyó kedden is Botfán ebédeltek. A képen középen Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere, mellette Gecse Péter alpolgármester, a részönkormányzat vezetője és dr. Kocsis Gyula, a Nyugdíjasok és Idősek "Életet az éveknek" Országos Szövetség zalai megyei szervezetének elnöke

- Büszke vagyok a nyugdíjasainkra, civil szervezeteink közül nemrég a tollfosztóval ők nyitották az évadot, s az eredeti receptekkel ezúttal is egy régi falusi hagyományt elevenítettek fel. Fiatalos lendületük ragadós, a mai nappal is 3 új taggal bővült a klub. Amúgy a fiatalság sem henyél, már készülünk a március 15-ei ünnepségre, s tervezzük, hogy a jövőben a gyerekeinket, a nyugdíjasokkal pedig az unokákat is bevonjuk rendezvényekbe - fogalmazott Gecse Péter mint a településrészi önkormányzati vezetője.

Ezúttal az Erdődy-Hüvös kastély konyháján készült a botfai fánk. A képen (b-j) Gulyás Erzsébet, Dömötör Józsefné, Németh Szilveszterné, Salamon Gyuláné és Simon Lívia

Botfán az is farsangi hagyomány, hogy a húshagyókeddi ebédre meghívják a város vezetőt is, akik Balaicz Zoltán polgármesterrel az élen szokásukhoz híven ezúttal is elfogadták az invitálást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában