Online kiadvány a Czúg-dinasztiáról

2023.01.21. 10:30

Egy fazekasdinasztia élete képekben

Mozsár Eszter

Forrás: Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház

Ahogy arról már beszámoltunk, újranyitás után számtalan érdekes programmal invitálja az érdeklődőket a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház. Addig azonban online formában találjuk meg azokat a kiadványokat, melyeket ezekben a „bezárt” hónapokban készítenek. Ahogy írják, idén kettő állandó vitrinkiállítással bővül a ház, melyekkel Zala vármegye elismert népművészeinek emlékét kívánják megőrizni és néhány alkotásukat bemutatni: Horváth Ernő fafaragó, a Népművészet Mestere és a Czúgh fazekasdinasztia - Czúgh János a Népművészet Mestere, Czúgh Dezső a Népművészet Mestere és Czúgh Miklós Népi Iparművész alkotásait helyezték a vitrinekbe. Az új tárlatokhoz némiképp átrendezik az épület folyosóját és a könyvtári részt. Ezen kívül ugyancsak véglegese helyet kap a 40 éves évfordulóra készült és fennmaradt dokumentációs kiállításuk, amit a jurtához vezető lépcsőházban helyeznek el.

A Czúgh fazekasdinasztia állandó vitrinkiállítását tehát egyelőre online módon mutatják be, ám áprilistól személyesen is láthatjuk a kiállított kézműves remekeket: az erdélyi csuprokat, a bajai hárem korsót, a medve dohánytartót, a saját tervezésű írókázott tányérokat, valamint őrségi edényeket, a kuglófsütőt, a főzőfazekat és az úgynevezett "bugyoga" korsót.

A kiállítást Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezető rendezte, az online kiállítási anyagot Pozvai Andrea, az alkotóház munkatársa állította össze.

A kiadvány itt tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában