Krisztus születésének története

2022.12.03. 11:00

Kelet-Közép-Európa legnagyobb beltéri betleheme Magyarországon

Advent első vasárnapjára készült el, s egészen január 22-ig látogatható Kelet-Közép-Európa legnagyobb, több mint 60 négyzetméter alapterületű beltéri betleheme a Szent Márton püspök templomban. A somogyi kisközségben adventi programok is várják az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

A vörsi betlehem egy részlete

Fotó: Gyuricza Ferenc

A vörsi betlehemről ma már nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy nemzetközi hírű, hiszen az elmúlt évek során a több tízezres hazai érdeklődő mellett többek között osztrák, német, francia, illetve amerikai látogatók is megtekintették a különleges alkotást, amelyet hagyományosan a település lakói saját maguk készítenek. 

Szent Márton püspök templom

A Jézus születésének történeti bibliai tájba ágyazva bemutató vörsi betlehem története 1948-ig vezethető vissza, amikor helyi kezdeményezésre a templomban található Jézus Szíve oltárt lebontották, s annak helyére egy kisebb betlehemet építettek. Azóta ezt minden évben megismétlik, folyamatosan növelve a betlehem alapterületét, így megépítése ma már 8-10 napot is igénybe vesz. Készítői elsősorban természetes anyagokkal dolgoznak, a gipszet, illetve az ember- és állatfigurákat leszámítva fenyőágak, kövek és faforgács felhasználásával készül a betlehem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában