Bonthatatlan börtön

2022.12.22. 11:00

Egerszegi színházi levél A vágy villamosa című drámáról

Háromosztatú tér, balra függönnyel, tolóajtóval szegmentált apró otthon, jobbra csigalépcsőn át közelíthető lakás, középen a társasági helyszín, a kerti asztal. Halványlila kiskabát, fekete kesztyű, gyöngysor. Kifinomult szabás, filigrán alak, csak a bőrönd nagysága jelzi, nem csupán délutáni teára jött.

Arany Horváth Zsuzsa

Gyötrő kötődések. Stella (Kováts Dóra), Blanche (Pap Lujza), Stanley (Mihály Péter)

Fotó: Pezzetta Umberto

Nincs színház a földkerekén, amely ne tűzné műsorára egyszer-egyszer az amerikai klasszikust, Tennesse Williams A vágy villamosa című lélektani drámáját. Sokszor akkor is erőltetik, ha nincs hozzá főszereplő, és avatott koncepcióval bíró rendező. A Hevesi Sándor Színházban azonban ez a két feltétel adott: Pap Lujza tehetsége, Kiss Csaba vendégrendező mesterségbeli tudása garancia.
Tennessee Williams saját családja alakjait, s az amerikai polgárháború után széthullt Dél világát hozza a New Orleansba helyezett, érzelmi viharokkal teli történetbe. Nővére, Rose a főszereplő mintája, akit skizofréniával kezeltek, megoldásként és műhibaként cselekvőképtelenné tevő lobotómiát hajtottak végre rajta.

Kétféleképp ugyanaz, bonyolult és természetes vonzódás. Pap Lujza és Bellus Attila, Fritz Attila és Támadi Anita az érzelmeket szimbólumokkal támogató díszletben  Fotós: Pezzetta Umberto


Blanche DuBois francia felmenők utóda, aki mindenét vesztve húgához, Stellához (Kováts Dóra) kénytelen költözni. A Vágy nevű villamoson érkezik, gyereket váró húga házasságát borzasztónak látja, a lengyel származású férjjel, Stanley-vel (Mihály Péter) ellenséges, mégis vonzást ingerlő viszonyba kerül.  Blanche lenézi a nyers férfit, húgát is győzködi, nem hozzá való.  Kifinomult dámaként viselkedik, de Stanley nyomozása kideríti, az álarc kétes hírű öregedő nőt rejt. Minden hazugság. Az igazság az, hogy  a vőlegénye öngyilkos lett, amikor kiderült homoerotikus hajlama, innentől Blanche képzelgésekbe menekül. A családi birtok eközben elúszik, a szeretetéhség pedig férfiak karjaiba löki, noha az érzéki öröm nem boldogítja, a valóság és az ábrándok folyton ütköznek.

A boldogság ígérete? Blanche (Pap Lujza), Mitch (Bellus Attila) Fotós: Pezzetta Umberto


Új otthonában, a külvárosi miliőben felerősödik mindez, itt a teke, a motor, a kocsma, a póker és a whisky szab kereteket. Kitűnő illusztráció Steve (Fritz Attila) és Eunice (Támadi Anita) kettőse, a szomszédok közönségesen hangos, cizellálatlan egymásrautaltságban élnek. A két színész percízen érzi a helyét a darabban, okosan támogatja a fősodor kibontakozó viharait.
Stella és Stanley szerelme is baltával metszett, de az együvé tartozás a brutalitás mögött lírai pillanatokat hordoz.
Blanche számára reménysugár villan Mitch személyében (Bellus Attila), de az anyjával élő idősödő férfi érzelmileg is gyermek maradt, a frusztráció, a görcsösség nem ereszti, s persze a finom hölgy múltja sem segíti a kompromisszumot. Bellus Attilában ezért több egy leheletnyivel a megilletődöttség?
Mint annyiszor, ha gyökeresen eltérő mintázatok feszülnek egymásnak, erőteljesen drámai lépés vet véget a lehetetlen együttélésnek. Stanley tettére ösztöne, lobbanékonysága lehet magyarázat, ok, következmény, előre kigondolt megoldás, vagy véletlen botlás. Mihály Péter minden irányba nyitva hagyja a kérdést, amikor a hitvesi ágyra dobja az oda annyira nem illő Blanche-t, majd a babakocsi mellett összetörve álló Stellát határozott hangon vigasztalja, elviszik az ápolók a többé nem mozduló nővérét, így lesz a legjobb mindenkinek. Végre folytathatja az életét, nem szembesíti többé senki kisebbségi komplexusaival.

Az egyszerű élet kibillent a medréből? Mihály Péter, Kováts Dóra Fotós: Pezzetta Umberto


Pap Lujza gazdag eszköztelensége nem először nyilvánul meg a zalaegerszegi színház színpadán, az esszenciális sűrűség azonban új minőség. Nem hasonlít egyik korábbi  Blanche-ra sem, van iróniája, előfordul, hogy percekre is kilát a maga teremtette fantáziavilágból, a gyakorta emelgetett poharat sem álmodozón fogja, sőt, mintha terve is lenne. Mégis bonthatatlan a börtön.
Kováts Dóra Stellája a helyzetét derűsen megélő nő figurája, anyaságra készülve mintha a saját nővére dajkája is szeretne lenni, amikor a gyötrelmekkel teli múltat ismerve megértő, elnéző, védelmező.

Vergődő kapcsolódás a való világhoz? Pap Lujza Fotós: Pezzetta Umberto


A vágy villamosa nem könnyű utazás. A nézőt az egerszegi előadás egyenesen arra kéri, igyekezzen mélyebbre ásni saját magában, ne féljen elhagyni a hamis komfortzónát. Mivel a darabbeli bonyolult érzelmi képletek minden családban ott lapulhatnak, csak ugyanúgy nem akarunk velük szembenézni, ahogy Blanche. Előfordul, hogy a sérülések mélyen a bőrünk alatt keletkeznek, de ne gondoljuk,  hogy láthatatlanok.
Balla Ildikó jelmezei és díszletei,  Gibárti Tibor világítási megoldásai bárki belső szorongását megidézhetik. Meg is teszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában