Jubileum

2022.11.27. 11:30

Húsz éve alakult a Pántlika Néptáncegyüttes

Nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját szombaton este a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban a Pántlika Néptáncegyüttes. A műsorban a Bojtár népzenei együttes, valamint a Sormási Dalárda működött közre, de múltidéző filmvetítést is tartottak.

Gyuricza Ferenc

A Pántlika Néptáncegyüttes a jubileumi gálaesten

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Kanizsa Táncegyüttes valamikori tagjai – Feszt Attiláné, Feszt Attila és Zsiga István – még 2002-ben létrehozott, s Vizeli Dezső koreográfus vezette művészeti csoportot a nyitó műsorszám után először a város polgármestere, Balogh László köszöntötte. Kitért arra, hogy a hagyományok ápolása – aminek a történetünkből lepárlódó zene és a közösséget összekötő tánc is kiemelten fontos eleme – a nemzet karakterének legmélyebb vonása, ami nélkül nem létezhet emberi gondoskodás.

 Ahogy a pántlika körbefonja a hajat, díszítve és egyben védve azt, megjelölve az egyediségét, úgy díszíti és védi, jelöli meg a magyar kultúrát annak tánca, saját zenéje és ritmusa – emelte ki Balogh László, majd így folytatta: – E köteték, e pántlika ékes szalagja, tarka bokrétája immár két évtizede a Pántlika Néptánccsoport, amelynek tagjai méltó megtestesítői a generációk közötti párbeszédnek, az időt összekötő köteléknek, mert alakulásukat is a nemzedékek közötti találkozás, valamint a tanítás és a közösségi együttlét inspirálta.  

Cseresnyés Péter, a város és térségének országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy Nagykanizsán jelentős hagyománya van a néptánc művelésének, ebben a Pántlika Néptáncegyüttes meghatározó szerepet vállalt. Példamutató módon őrzik a magyar kulturális örökség részét képező fergeteges népi tánckultúrát, közvetítésükkel megélhetjük, megtapasztalhatjuk annak lényegét, és – ami talán minden másnál fontosabb – utánpótlás-nevelésben vállalt szerepükkel biztosítják annak fennmaradását, generációkról generációkra történő folyamatos továbbadását is.

A jubiláló művészeti csoportot a betegsége miatt távol lévő Gábris Jácint, a város oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke is köszöntötte, üzenetét a konferanszié tolmácsolta. A Pántlika Néptáncegyüttes eddigi tevékenységéről, az elmúlt két évtized sikereiről és eredményeiről, valamint jövőbeni terveikről egy későbbi lapszámunkban részletesebben is beszámolunk. 

Korábbi cikkeink a témában:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában