Aranyeső a népi muzsikára

2022.10.14. 14:00

Kiemelkedően magas színvonal a Vass Lajos Népzenei Találkozó és Verseny regionális elődöntőjén

Szombaton immár megszokott helyén, az andráshidai városrész Öveges József Általános Iskola tornacsarnokában tartották a Vass Lajos Népzenei Találkozó és Verseny regionális elődöntőjét. A házigazda szerepet ezúttal is a helybéli Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület, s annak szakmai vezetője Horváth Ernőné vállalta.

Fincza Zsuzsa

Középen a zsűri, mellettük az arany minősítést és a továbbjutást jelentő oklevéllel a szólisták és a csoportok vezetői

Forrás: Fincza Zsuzsa

Az 1995-ben alakult Vass Lajos Népzenei Szövetség a hagyományokhoz híven a 2022 - 2023-as évre is  meghirdette a sok ezer népdalénekest, muzsikust megmozgató Vass Lajos Népzenei Találkozót és Versenyt. "Hagyományos régiók , régiók hagyománya" címmel immár 14. alkalommal biztosítanak bemutatkozási, találkozási lehetőséget a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar, s a határon belül élő nemzetiségi népdalkörök, zenei csoportok, énekes és hangszeres szólisták részére a népzenei seregszemlén, amelynek részeként neves szakemberekből álló zsűri minősíti az előadott produkciókat, s annak alapján felmenő rendszerű versenyben minősítik és díjazzák a legjobbakat.

Kulcsárné Csejtei Marianna művészeti vezető 4 csoportja: (b-j) az alibánfai Lila Akác, a németfalui Vadvirág, a zalabesenyői Szivárvány és a Felsőrajki Népdalkör is arany minősítést kapott, s így továbbjutott a területi középdöntőbe
Forrás: Fincza Zsuzsa
Az 1981-ben alakult kapcai népdalkör a Muravidék legszebb dalait is felidézte
Forrás: Fincza Zsuzsa

Az ifjú Horváth Károly népzenész, zenetanár, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökségi tagja, Pintér Anikó népdalénekes, a szövetség vezetőségi tagja, Farkas Katalin népzenész, a szövetség elnökhelyettese alkotta zsűri minden résztvevő csoporttól, szólistától 2 - egy zalai gyűjtésű és egy tetszőlegesen kiválasztott - dalcsokrot hallgatott meg - mint a Farkas Márta, a szövetség ügyvivő elnökhelyettese elmondta, főleg azzal a céllal, hogy továbbjutás esetén a legjobbat javasolhassák a középdöntőn előadni. A versenyre a zalai népdalosok mellett nyugat-dunántúli és szlovéniai csoportok, szólisták is jelentkeztek. 

"Szép a rozmaringszál egy csokorba"... – hasonlóan vidám dalokkal győzte meg a zsűrit a völgyifalui népdalkör
Forrás: Fincza Zsuzsa
A tekerőlantot a soproni Varga Annamária szólaltatta meg, s jutott vele a döntőbe
Forrás: Fincza Zsuzsa

Előadott népdalcsokraik alapján a zsűritől arany minősítést kapott és továbbjutott a középdöntőre a zalabesenyői Szivárvány Dalkör; az alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör; a Felsőrajki Népdalkör; a tapolcai Batsányi Népdalkör; az alibánfai Lila Akác Dalkör; a Zalaszentbalázsi Népdalkör; a németfalui Vadvirág Népdalkör; a Kapcai József Attila Művelődési Egyesület Népdalköre; a völgyifalui Petőfi Sándor Művészeti Egyesület Népdalköre; a zalaegerszegi Völgyi Banda; a csesztregi Kortalan Népdalkör női kara; a Gyenesdiási Dalárda; a Csatári Pávakör, szólóénekesként az ifjúsági kategóriában a zalaegerszegi Kálmán Fruzsina és testvére Kálmán Karolina, tekerőlant szólóval a soproni Varga Annamária. A versenyen kívül, a találkozón fellépő Cséphadarók, az I. számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola Népdalköre a zsűri elismerő véleményét tartalmazó Emléklapot vihetett haza.

A csesztregi Kortalan Népdalkör a női kórussal is sikerrel nevezett a versenybe
Forrás: Fincza Zsuzsa
A Gyenesdiási Dalárda bordalokból egész jelenetet állított össze
Forrás: Fincza Zsuzsa

A rendezvény végén a zsűri minden vezetővel, illetve szólistával szakmailag értékelte az előadott produkciót, s javaslatokat tett a hibák kijavítására, ezzel is elősegítve szakmai fejlődésüket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában