Vásár és látványfőzés fazekasedényekben

2022.08.23. 11:29

Gébárti Fazekas és Folklór Fesztivál lesz vasárnap

Az elmúlt években mindig tömegeket vonzott a Gébárti-tó mellé a Zala Megyei Népművészeti Egyesület országos fazekas fesztiválja, ami idén csupán nevében változott, ám tartalmilag ugyanazt a színvonalas programot kínálja augusztus 28-án, vasárnap 10-19 óráig. A programot az NKA Népművészeti Kollégiuma, a Csoóri Sándor Alap és a zalaegerszegi önkormányzat támogatja.

Mozsár Eszter

Felvételünk a tavalyi Fazekas Napok kiállításán készült, idén is várja tárlat a látogatókat. Fotó: Archív/PU

A Gébárti Fazekas és Folklórfesztivál méltó utódja az utoljára még Zalaegerszegi Országos Fazekas- és Keramikus Fesztiválként ismert többnapos programnak. Tavaly egy szerényebb szakmai hetet rendezett az egyesület, ám a folytatást a városvezetés és a közönség egyaránt igényelte, mondta elöljáróban Skrabut Éva egyesületi elnök.

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület 1982-ben alakult meg az Országos Népművészeti Egyesület tagszervezeteként, majd 1990-ben önálló jogi személyiségű egyesületté vált. 1998-ban megkapta a kiemelkedően közhasznú civil szervezet besorolást is. Az egyesület jelenleg 235 fős.

- Szombaton a szakmai konferencián az iskolarendszerű kézműves képzésben két meghatározó intézmény, a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium, valamint a Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Iparművészeti Szakgimnázium mutatkozik be, illetve a Horváth Ágota Király Zsiga-díjas fazekas által egy évtizede elindított Vándorlegény programot ismertetjük. A vándorprogram tulajdonképpen a fazekastársadalom által meghirdetett pályázat, amelyben a fazekasok egy éven keresztül önzetlenül, térítésmentesen fogadnak pályakezdőket, akik így bővíthetik szakmai tudásukat. A konferencia mellett délután kiállítás nyílik a két képzőintézmény tanítványainak munkáiból, amely három héten keresztül megtekinthető a kézművesek házában. A vasárnapi fesztivál 10 órától 19 óráig várja a közönséget, egész napos folklórműsorral, gyermekprogramokkal, fazekas vásárral. Különlegességként a Panoráma Népművészeti Galéria teraszán Farkas Gábor fazekas, Népi Iparművész, a népi edények specialistája és Csuti Tibor, a Népművészeti Ifjú Mestere különféle cserépedényeket mutat be főzés közben. A látványos programot szabadtéri fazékkiállítás színesíti majd. A galériában újra megrendezzük a Népi Ruhaszalont, a kiállított darabok mellett a ruhakészítőnk rendeléseket vesz fel igény szerint. A Tetőtől-Talpig Viseletkészítő Műhelyben megtekinthetik a modern viseletekhez illő cipőket, ahol ugyancsak méretezést és rendelést vesznek fel az igények alapján.

Skrabut Éva a Zala Megyei Népművészeti Egyesület első 10 évében titkárként, 30 éve pedig az egyesület elnökeként segíti a munkát. Idén márciusban a "több nemzedék kulturális identitását meghatározó, illetve a magyar népi tárgyalkotó kultúra fennmaradását és népszerűsítését szolgáló szakmai munkája elismeréseként" kapta meg a Magyar Arany Érdemkeresztet.

A Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban és környékén a fazekas találkozót mindig folklórprogram kísérte, 2019-ig háromnapos volt a rendezvény. A kisebb költségvetés miatt az idei egynapos vigalom azonban ugyanolyan színvonalas lesz, mint eddig volt, mondta Devecz Zsuzsi egyesületi titkár.

- A gyermek és ifjúsági korosztályt képviseli a Bibrics Táncegyüttes és a Bajnóca Gyermeknéptáncegyüttes, a Göcseji Szegek Táncegyüttes és a nagykanizsai Szikrák Táncegyüttes, utóbbit a Bojtár népzenei együttes kíséri. Mellettük a közelmúltban nívós lemezt kiadott és kutatómunkát végző Ocskay Rita és zenekara lép fel, velük a város fesztiválján már találkozhatott a közönség, a táncházi mozgalom zalai képviselői jól ismerik őket. Bemutatkozik Zalaegerszegen a Laposa Julcsi Band is. Ezen kívül az egerszegi közönségünk is láthatja a zenés-táncos, göcseji parasztpolgári viseletbemutatót a Csádé zenekar kíséretével, melyet Gubinecz Ákos Határtalan férfiének lemezbemutatója követ. Mindent összegezve tartalmas szakmai programot és kikapcsolódást kínálunk a hagyományokat kedvelőknek hétvégén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában