Frissen Zalából

2021.09.06. 18:08

Fazekasok táboroztak Gébárton – Mindig van idő a kísérletezésre

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület Fazekas Napok rendezvényén belül Csuti Tibor tartott fazekas tábort a közelmúltban Gébárton, amit a Nemzeti Kulturális Alap támogatott.

Mozsár Eszter

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A foglalkozásokat a műhelybe célirányosan érkezők vagy véletlenül arra járók is látogathatták, a résztvevők készségesen válaszoltak a kérdésekre. Horváth Csaba fazekas a gyerekeknek múlt szombaton, augusztus 28-án tartott agyagozó játszóházat, este pedig látványégetés várta az érdeklődőket.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A tábor elsősorban a magastüzű kerámiákra összpontosít, amit valljuk be őszintén, nem minden hagyományos technikával dolgozó mester sajátít el. Csuti Tibor messze földön híres kísérletező kedvéről, a résztvevők ezért mindig izgalommal várják a gébárti tematikus szakmai összejövetelt. Persze az újságírót is furdalja a kíváncsiság, hogy ezúttal mi került ki a hatalmas, ötszáz literes kemencéből.

- Harmadik alkalommal találkoztunk az ország több pontjáról és a környékről érkező, a fazekasság és a kerámia iránt érdeklődő alkotókkal, művészekkel – mondta érdeklődésünkre a tábort vezető Csuti Tibor, a Népművészet Ifjú Mestere. – Az alkotók először előadást hallgattak a technikákról, majd következett a gyakorlat. A hagyományos kőedényes alapanyag mellett mindig van új anyag, amivel kísérletezünk. Tavaly a porcelán volt fókuszban, idén pedig a pirittartalmú korongos masszából készültek a színes remekek.

Csuti Tibor
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

- Ezek az anyagok mennyire számítanak újdonságnak a hagyományos folklórt követők körében?

- Mindenképpen az, mivel a hagyományos népművészeti edények alacsonytüzű alapanyagát másképpen kell formálni, égetni, mázazni. Az égetés kényes dolog, mert figyelni kell a hőmérsékletre, a gázégetésnél a nyomásra. A redukció során füstös, oxigénhiányos környezet alakul ki a kemencében, ettől teljesen más az agyag és a máz színe. A tábor végére elmondhatjuk, hogy nyolcféle mázzal dolgoztunk. A magastüzű kerámiáknál folyamatosan figyelünk, még az sem mindegy, hogy fával vagy gázzal égetünk, nincs két egyforma eljárás. A tábor talán azért népszerű, mert itt lehetőség van olyan technikák kipróbálására is, amit a saját műhelyében nem mindenki tud megtenni.

Idén kilencen érkeztek az ország minden tájáról – Tihanyi Éva, Ángyán Csilla népi iparművész, Végh Martin, Katya Vakurova, Steierlein Márta, Kiss Ramóna, Szántó Miklós és a már Zalaegerszegen tárlattal bemutatkozó Borsódy Eszter keramikusművész. Mácsai László Csorna mellől érkezett, kezdetek óta a tábor lakója.

- Az a jó, hogy el lehet rugaszkodni az eddig tanultaktól, tapasztaltaktól – mondta lelkesen a fiatalember. – Csuti Tiborral egyébként is jó a kapcsolatom, ez a szakmai találkozó mindenkinek nagyon sokat ad. Öt éve végeztem Győrben a Kovács Margit ÁMK Művészetoktatási Intézményben, azóta főállásban fazekasként dolgozom. Jobbára modern dísztárgyakat készítek, keresem az utamat. Szeretem a keleties motívumokat, formákat. Otthon nem olyan régóta tudok magastüzű anyagokat égetni, azóta mondhatni folyamatosan kísérletezem. Úgy érzem egyébként, hogy a megrendelők egyre nyitottabbak az újdonság iránt. Meg kell találni azt a réteget, aki ezeket a tárgyakat igénylik. Fontos hangsúlyozni, itt mindig jókedv uralkodik, s a táborlakók szívesen osztották meg egymással tapasztalataikat, mindenkitől lehetett tanulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában