Szombaton nyomdai bemutatóval várják az érdeklődőket

2022.07.14. 14:00

Külföldi művészek érkeztek újra Zalaegerszegre, a Páterdombra

Idén is folytatódnak a Pál Katja festőművész által életre hívott és működtetett D’Clinic Studios nyári és őszi programjai. Ezúttal egy finn és két amerikai vendég alkot a zalaegerszegi műteremben.

Mozsár Eszter

Deidre Argyle, Rohan Khanna és Ahma Hokkanen a műterem előtt

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Július elején a finn Ahma Hokkanen képregénytervező, tetoválóművész, az amerikai Deidre Argyle szobrászművész és az indiai származású, New Yorkban élő Rohan Khanna intermédia művész, író költözött egy-két hétre Páterdombra.

Először Deidre mutatta meg, hogy éppen mivel foglalatoskodik. Az amerikai szobrászművész otthonában tanítványokat is fogad, művészetének fő irányát a geometrikus elemek alkotják. Mint mondja, ezekből az elemekből építi szobrait, amiken főleg az élet és a halál, illetve a két végpont közötti történéseket kutatja. Az Arizonai Egyetemen szerzett mesterdiplomát szobrászatból, jelenleg a Missouri Állami Egyetem szobrászati adjunktusaként dolgozik. Munkáit az USA-ban és nemzetközi nagyvárosok galériáiban és múzeumaiban állították ki. Rezidensként járt Kínában és Olaszországban, jelenleg Magyarországgal ismerkedik.

Deidre Argyle szobrászművész ezúttal kisebb alkotásokat készít
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ahma Hokkanen Finnországból kész koncepcióval érkezett, a horrort kedvelő fiatal hölgy grafikusként is a rémisztő történeteket, krimiket rajzolja, saját kiadású füzeteit ugyancsak megtekinthettük beszélgetés közben. A tetoválóművész és grafikus emellett a napokban egy „zalai legendát”, a mindent felfaló görögdinnye történetét vetette papírra.

A finn grafikus, Ahma Hokkanen a zalai ihletésű képregény vázlatát mutatja
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A péntek esti bemutatóra készülő intermédia művész, Rohan Khanna egy kis ízelítőt adott a RED Flamingo Space Projektjéből. Az elsötétített garázsban sorra tűntek fel a fluoreszkáló művek, amelyek alapanyagát a közelben gyűjtötte össze, a néző fantáziájára bízva, hogy mit látunk az alig világító, sejtelmes installációkon. Az írói munkásságáról megtudtuk azt is, hogy több könyvet publikált már, verseket ír, illetve az európai körútjáról szeretne rövid elbeszélésekből álló kötetet, ahhoz éppen most keres kiadót. A művész szó szerint világot járt, élt Washington D.C.-ben, Dél-Koreában, Vietnámban, az Egyesült Arab Emírségben. A különböző kultúrák tanulmányozása és tisztelete vezette őt a művészethez és az íráshoz. Elnöki ösztöndíjjal a Chicagói Művészeti Intézet tanulója volt, ott szerzett diplomát.

Az indiai származású Rohan Khanna a médiaművészet és az irodalomban is otthonosan mozog
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Pál Katja, a D’Clinic Studios házigazdája érdeklődésünkre elmondta, eddig a turnusok elején és végén találkozhattunk a művészekkel, ám azokat kiegészítve mostantól kéthetente különféle workshopokat terveznek. Július 16-án, szombaton a látogatók nyomdai technikákkal kísérletezhetnek, miközben közelebbről megismerhetik Ahma képregényeit, munkáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában