Frissen Zalából

2022.03.07. 15:00

Két zalai művész a Veszprémi Tavaszi Tárlaton

Több mint száz alkotó műve szerepel a héten nyílt és április 16-ig látható Veszprémi Tavaszi Tárlaton. A rangos seregszemlére a cserszegtomaji Takács-Szencz Lívia festőművész, textiltervező és a zalaegerszegi Tánczos György festőművész, tanár is meghívást kapott.

Mozsár Eszter

Takács-Szencz Lívia a festményével

A Dubniczay-palotában a képzőművészet számos műfajában láthatunk alkotásokat, így többek között festményeket, fotókat, grafikákat, bábinstallációkat, üveg- és kerámiatárgyakat. Újdonság, hogy idéntől biennálévá alakult az eddig három évente bemutatkozó, Művészetek Háza által rendezett kiállítás, valamint az is, hogy önálló kiállításokat szerveznek a mostanival egy időben a Csikász Galériában. Ezúttal Somogyi Győző festőművész és Korényi Dalma szobrászművész munkái láthatók ott. 

 

A veszprémi pályázatra több mint 160 alkotó összesen 456 művet küldött, a szakmai zsűri ebből választotta ki a 109 alkotót. Közülük többen díjat és kiállítási lehetőséget kaptak.

 

Ahogy Porga Gyula polgármester a megnyitón jelezte, Veszprém és térsége méltán nyerte el az Európa kulturális fővárosa 2023 címet, ugyanis a Királynék városában aktív a kulturális és művészeti élet.

Takács-Szencz Lívia: Emlék (2022)

 

Takács-Szencz Lívia egyik legfrissebb, Emlék című festményével a Balaton hangulatát idéző környezetben az emberi test emléktöredékét jeleníti meg, helyenként halványodik vagy szinte nem is látszódik a fő téma. Így szimbolizálva emlékeink, jelenünk és jövőnk törékenységét. Ahogy a művész vallja, számára ezek az emlékek nem konkrét események képsoraként térnek vissza, hanem egy szín, egy illat  vagy egy forma váltja ki váratlanul az érzéseit. Jelenlegi alkotói folyamatában ezeknek az érzéseknek a képi megjelenítése foglalkoztatja, ami lehet a természet lágy ölén megélt élmény a föld illatával, a bogarakkal, a fűszálak hajladozásával, vagy éppen mint egy operaelőadás drámai látvány- és zenevilágával. Ezeknek a szélsőséges érzelmeknek a vitorlásán utazik maga is, mondja a cserszegtomaji alkotó.

Tánczos György: Mélyvíz (2020, vászon, olaj)

 

Tánczos György Ajkán született, Veszprémben érettségizett, így mondhatjuk, hogy ilyenkor mindig hazatér szülőföldjére. Tőle a Mélyvíz című (vászon, olaj, 2020) festményét válogatta be a zsűri.

 

– Zalaegerszegen élek több mint két évtizede, az Ady-iskolában tanítok, de ettől függetlenül mindig Veszprém megyeinek vallom magam, hazahúznak a gyökerek – mondja a művésztanár. – Szeretem Veszprémet, nyüzsgő művészlét jellemzi, akár a zenei, akár a képzőművészeti vonalat nézem. A zalai megyeszékhelyen is jó lenne valami hasonló, úgy érzem, a kortárs művészet támogatása terén még volna mit tenni. Sajnos a tavalyelőtt indult MimikArt már nem működik, én onnan kiszálltam. A Zalaegerszegi Szalon egyelőre elmaradt, remélem azért azt pótolják a szervezők. Egyébként régóta részt veszek a Tavaszi tárlaton, nagyon fontos számomra.  A nagyvázsonyi Hegyeshalmi László festőművész mesterem és barátom, a balatonalmádiak és a helyiek közül sokukkal tartom a kapcsolatot. A tárlat főkurátorát, Dohnál Szonját a művészcéh révén ismertem meg. Szerintem a veszprémi mozgolódás, művészpárti viselkedés egy nagyon jó példa minden város számára. A Dubniczay-palota melletti Várgalériában 2017-ben volt egyéni tárlatom. Úgy néz ki, hogy 2023-ban a Veszprém Megyei Művész Céhhel lesz egy csoportos kiállítás, amin részt veszek, majd a következő évben  megint önállóan állíthatok ki. A tervek szerint a közeljövőben Pécsen és Ajkán is lesz önálló bemutatkozásom – mondta Tánczos György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában