Frissen Zalából

2022.01.14. 16:00

Hetven pályamű érkezett a Zala Megyei Népművészeti Egyesület alkotói pályázatára

Hagyományból divatot – ezzel a címmel írt ki alkotói pályázatot ősszel a Zala Megyei Népművészeti Egyesület a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A beérkezett 70 pályaművet csütörtökön értékelte a háromtagú szakmai zsűri. Az egyesület közösségi oldalán hétfő reggelig szavazhat a közönség a legszebb darabokra.

Mozsár Eszter

Munkában a zsűri: Stumpf Imre, Gyanó Szilvia és Beszprémy Katalin

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Szebbnél szebb ruhák, kollekciók, lábbelik és kiegészítők sorakoztak tegnap a Panoráma Népművészeti Galériában, ahol Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: ifjúsági, egyéni, közösségi és nemzetiségi kategóriában nyújthattak be munkákat a felhívásra jelentkezők. A szervezők különös figyelmet fordítanak az ifjúságra és a velünk élő nemzetiségek tárgyi kultúrájára. Minden kategóriában innovációs és közönségdíjat osztanak majd ki. 


A zsűrinek nem volt könnyű dolga, amikor tagjai a történelmi Zala vármegye viseleteinek újragondolt változatait szemlézték Molnárné Riskó Erzsébet népviseletes babakészítő népi iparművész, tanácsadó társaságában. Az ítésznek felkért szakemberek – Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népi Iparművészet Tanácsadó Testületének elnöke, Stumpf Imre viseletkészítő, a Magyar Ruházati Ipartestület képviselője és Gyanó Szilvia néprajzkutató – azt vizsgálták, hogy az alkotóknak mennyire sikerült a kutatómunka utáni kivitelezés, az anyagválasztás, vajon meg tudták-e megtartani egy-egy tájegység karakterét, formavilágát. Fontos szempont mindezeken túl a hordhatóság, a minőség, és például az olyan gyakorlati dolog, mint a tisztíthatóság. 


A színvonalas válogatást január huszadikán, csütörtökön 17 órakor a nagykanizsai Thúry György Múzeumban nyíló kiállításon tekintheti majd meg a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában