Frissen Zalából

2021.11.12. 10:00

A hónap műtárgyai – Mellszobrot és korabeli írógépet állítottak ki

Az 1920-as évekből származó Mignon írógép a hónap műtárgya a nagykanizsai Thúry György Múzeumban, míg a keszthelyi Balatoni Múzeumban Mikus Gyula mellszobrát állították ki.

Horváth-Balogh Attila, Mozsár Eszter

A Mignon népszerű írógéptípus volt a maga korában

Forrás: Zalai Hírlap / Archívum

A Mignon az egyik legrégebbi, német gyártmányú, átváltós, betűkorongos írógéptípus, melynél még nincsenek külön karon a betűk és az írásjelek, illetve nincs minden betű külön billentyűn, hanem az összes írásjelet egy fémrúd végére húzott korongra vésték rá. A készülék elülső felén, bal oldalon homorú, téglalap alakú, máriaüveggel fedett sárga lapon tüntették fel a betűket és az írásjeleket, illetve külön a kis- és nagybetűket.

A Mignon népszerű írógéptípus volt a maga korában
Fotó: Zalai Hírlap / Archívum

– Az átváltós gépeknél két vagy több betű van egy betűkaron vagy betűkorongon, s így egy billentyűvel több, ugyanazon a karon lévő betűt lehet működésbe hozni. Az átváltós gépek tehát lehetnek betűkarosak vagy betűkorongosak. Az általunk bemutatott Mignon egy betűkorongos gép, melyen a betűk félkör alakú korongon vannak elhelyezve – magyarázta Mikó-Baráth Franciska történész-muzeológus. – Egyszerű kezelhetősége miatt sok helyen alkalmazták, például vidéki hivatalokban.

Mikus Gyulát Tirnován Tamás szobrászművész formázta meg
Fotó: Zalai Hírlap

A keszthelyi Balatoni Múzeumban a hónap műtárgya Mikus Gyula mellszobra, aki Celldömölkön született 1905. október 16-án. Később szüleivel Tapolcára költözött, majd Keszthely elismert pedagógusa és festőművésze lett. Országos elismertséget a Halottasmenet című monumentális festménye hozott. Tiszteletére 10 évig emlékkiállítást rendeztek be egykori lakóházába, s a Balaton partján sétány viseli nevét. A múzeumban látható szobrot Mikus születésének 110. évfordulójára készítette Tirnován Tamás szobrászművész a Cserszegtomaji Művészek Szabad Alkotóközössége felkérésére. Kezdeményezésükre néhány éve gyűjtés indult a bronzváltozat létrejöttére. Az adománygyűjtést a Keszthelyi Városvédő Egyesület segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában