Frissen Zalából

2021.10.20. 18:00

Ünnepi koncertet ad a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar Benedekfi István zongoraművésszel

Ünnepi koncertet ad a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar pénteken 18 órakor a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A szólista Benedekfi István zongoraművész.

Szabó Judit

Próbál a zenekar Fotó: Pezzetta Umberto

A zenekar október 23-a tiszteletére ingyenes koncertet ad, amelyre mindenkit vár, regisztráció sem szükséges. Beethoven Egmont-nyitánya és Schubert Befejezetlen szimfóniája után Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenyét játssza a zenekar Sándor János vezényletével. A szólista Benedekfi István, aki a békéscsabai Bartók Béla Zeneiskolában kezdte zenei tanulmányait, s a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán szerzett diplomát. Két évig az Egyesült Államokban posztgraduális képzésben vett részt. Zalaegerszegen először koncertezik, Liszt versenyművét a zeneszerző születésének (1811. október 22.) napra pontosan 210. évfordulóján adja elő.

Próbál a zenekar Fotó: Pezzetta Umberto

– Ha végignézzük Liszt Ferenc életművét, közéleti szerepvállalását, hogy mit tett Magyarországért, a magyar zenei kultúráért, csak hálával és köszönettel tartozhatunk neki. Igazi polihisztornak tekinthetjük, ahogy Kocsis Zoltán megfogalmazta a Liszt Ferencről szóló rövidfilmjeiben. Lenyűgöző az innovatív szemlélete, amely a zongorajáték megreformálására is vonatkozik, s amivel nem lehet betelni – mondta Benedekfi István.

A zongoraművész várja nagyon az ifjúsági koncertet is, amely péntek délelőtt lesz a hangversenyteremben, ezeket a fellépéseket missziónak tekinti a gyerekek zenei nevelése szempontjából. Október 28-án 18 órakor pedig Nagykanizsán, a Medgyaszay Házban lép fel a zalaegerszegi szimfonikusokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában