Frissen Zalából

2021.07.11. 15:30

„Átjárható a két világ” – A néptánc és a színház fúziója a színpadon

A Zalai Táncegyüttes tavaly kapcsolódott be újra a Kvártélyház nyári programjába. A Hasonmások című előadásban kettő párosuk táncolt, emellett önálló, egész estés műsorukat, a Por és hamut adták elő a szabadtéri színpadon.

Mozsár Eszter

Kósa Ruben: Az a cél, hogy szinte észrevétlenül, mégis a darab szerves részeként jelenjen meg a folklór. FOTÓ: PEZZETTA UMBERTO

Előbbiben idén is láthatja a közönség, sőt, A Pál utcai fiúk zenés darabban ugyancsak számítanak rájuk. Kósa Ruben, a csoport művészeti vezetője a hagyományőrzés mellett a táncszínházi előadásokra ugyancsak nagy hangsúlyt fektet.

Kósa Ruben: Az a cél, hogy szinte észrevétlenül, mégis a darab szerves részeként jelenjen meg a folklór. FOTÓ: PEZZETTA UMBERTO

– Nagyon örülök ezeknek a közös munkáknak, mert szélesebb körben tudjuk népszerűsíteni népi kultúránkat. Ezekben az előadásokban megmutathatjuk, miként tudjuk a néptáncot a különféle zenei darabokban megjeleníteni. Mindezt úgy, hogy szerves része legyen a színházi műnek és ne üssön el tőle. A Pál utcai fiúk című előadásban az általunk koreografált betétek a Kárpát-medencei tánckultúrára épülnek. Mivel táncszínházi darabokkal is készülünk most már minden évben, nem jelent nehézséget számunkra a nyári színpad miliője. A tavaly zárt kapuk előtt bemutatott produkciónk, az István, a király rockopera feldolgozása során hasonló volt a feladatunk, tényleg átjárható a két világ. A teátrumi közös munkáknál az a cél, hogy szinte észrevétlenül, ám a darabnak mégis szerves részeként jelenjen meg a folklór, s közben mi magunk is valamilyen módon érvénye-sülni tudjunk. A módszerről talán azt tudom elmondani, hogy keverjük a népi elemeket a modern lépésekkel, figurákkal, más népek táncaival. Ez mindig attól függ, hogy az alapműben milyen stílusú zene szól. A néptáncosok számára pedig nagyon izgalmas, hogy színesíteni tudjuk saját palettánkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában